Eli en Laurens goed voorin in eerste rit Ronde van Belgiƫ

Eli Iserbyt en Laurens Sweeck zijn respectievelijk 14de en 27ste gefinisht in de openingsrit van de Baloise Belgium Tour. In de finale in de Vlaamse Ardennen hielden ze netjes stand in de groep der favorieten. Alleen Remco Evenepoel was een maatje te sterk.
 
Nee, Evenepoel won niet. Het toptalent was de beste van het hele pak, reed weg uit de favorietengroep, maar kreeg in de finale wel Robbe Ghys en Gianni Marchand, twee overblijvers van een vroege vlucht, mee in het spoor. Ghys haalde het in de sprint van Evenepoel. 
 
Eli, Laurens en Michael hielden tot diep in de finale stand in de elitegroep. In de slotfase moest Michael de rol lossen, waardoor hij op een minuutje binnenkwam, maar Eli en Laurens sprintten op de lichthellende aankomststrook mee voor de verre ereplaatsen. Eli werd 14de, Laurens 27ste. Ze mogen terugblikken op een prima wedstrijd in een sterk peloton.
 
Fietswissel
"Jammer dat ik net voor het ingaan van de plaatselijke ronden van fiets moest wisselen", hijgde Eli voorbij de finish uit. "Een concullega reed in mijn versnellingsapparaat. Uitgerekend toen ontplofte het vooraan op de klim van de Ellestraat, waardoor ik van groepje naar groepje moest opschuiven."
 
In de tweede van drie plaatselijke rondes kwam Eli opnieuw voorin aansluiten en toonde hij zich nog een aantal keer helemaal voorin de groep, waarvan ook Laurens en Michael nog deel uitmaakten. "Goed dat we daar zaten. Het was toch een pelotonnetje van een renner of vijfentwintig met de nodige kwaliteit, denk ik. Persoonlijk mag ik zeker spreken van een goede dag."
 
Morgen tijdrit
In de sprint voor de vierde plaats geraakte Eli nog even ingesloten door een val, maar kon hij toch nog een aantal renners oprapen om verdienstelijk 14de te finishen. Laurens werd 27ste. 
 
Morgen staat in Knokke-Heist een individuele tijdrit op het menu. "Tof, want het is al lang geleden dat ik dat nog eens gedaan heb", kijkt Eli er naar uit. "Al weet ik uiteraard niet wat ik waard ben. Voorts wil ik zaterdag, in de Ardennenrit, goed zijn. Vandaag wilde ik me zeker tonen en dat is gelukt. Hopelijk lukt het zaterdag nog een tweede keer. Deze Baloise Belgium Tour is toch een beetje het hoogtepunt van onze zomer."
 
Ook al onze andere renners haalden goed en wel de aankomst. Net als Eli had Ryan Kamp pech bij het aansnijden van de lokale ronden.
 
Uitslag eerste rit:
1. Robbe Ghys
2. Remco Evenepoel in z.t.
3. Gianni Marchand in z.t
14. Eli Iserbyt op 28"
27. Laurens Sweeck in z.t.
34. Michael Vanthourenhout op 1'29"
52. Toon Vandebosch op 6'18"
72. Witse Meeussen in z.t.
112. Anton Ferdinande op 10'28"
118. Ryan Kamp op 11'08"
 

Foto: © Tim van Hengel