Laurens Sweeck: 'Heistse Pijl is ideaal om te starten'

Onze Belgische kampioen Laurens Sweeck hoopt dat het coronavirus zich de komende maanden gedeisd houdt, zodat hij op 1 augustus de competitie kan hervatten. Wat het veldritseizoen betreft, maakt hij zich voorlopig niet te veel zorgen. "Uiteraard zal het met de nodige maatregelen zijn, maar als we daarmee het seizoen kunnen redden, graag."
 
Dat hij genoten heeft van de quality time met vrouwlief Annouck en zoontje Mathis, vertelt Laurens. "Normaal zou ik in de maand april vooral veel tijd spenderen in Calpe en Mallorca. Nu was ik voor en na de trainingen uiteraard thuis. Geweldig om onze Mathis (die eind juli één jaar wordt) te zien evolueren", zegt hij. "Maar nu snak ik stilaan toch naar het gewone leven... Ik beken: ik heb dat hele coronagedoe toch wat onderschat. Ik had verwacht dat het sneller van de baan zou zijn. Het gaat nu gelukkig de goede kant op. Hopen maar dat we op 1 augustus effectief ook kunnen koersen."
 
Ondertussen hervatte Pauwels Sauzen-Bingoal opnieuw de ploegtrainingen. "Niets te vroeg", vindt Laurens. "De voorbije maanden trainde ik vooral met mijn oudste broer Hendrik of alleen. Dat we opnieuw in team kunnen fietsen, zorgt voor een plezante afwisseling. Eindelijk weer wat sociaal contact, maar nog belangrijker is dat je in groep toch meer snelheid maakt, ook al houden we rekening met de social distancing."
 
Twee rittenkoersen in augustus
"De opbouw naar het crossseizoen loopt uiteraard anders dan normaal. Niemand heeft stilgezeten, dat kunnen wij profs ons ook niet veroorloven. Maar de intensiteit wordt wel anders verdeeld en komt iets later dan anders. Het is niet dat we volgende week al in topvorm moeten zijn. Het is vandaag nog exact twee maanden vooraleer we onze eerste wegwedstrijd rijden."
 
Tenminste, als er geen heropflakkering komt van het Covid-19-virus. "Als de huidige kalender gehandhaafd blijft, start ik - net als de meeste ploegmaats - op 1 augustus in de Heistse Pijl, een thuiswedstrijd. Daarna volgt de Ronde van Vlaams-Brabant, een vijfdaagse rittenkoers waaraan dit jaar uitzonderlijk ook profs mogen deelnemen. Ook Dwars door het Hageland en de Ronde van Wallonië staan in augustus nog op de kalender. Ik denk dat dit - in combinatie met een ploegstage begin september - moet volstaan om op niveau aan het crossseizoen te beginnen."
 
Over de veldritkalender maakt Laurens zich voorlopig niet te veel zorgen. "Ik verwacht nog een aantal wijzigingen. Ik weet niet hoe de verschillende organisatoren tegenover de concurrentie met die drukke wegkalender staan, maar een paar verschuivingen zou ik niet onlogisch vinden. Ik heb er echter goede hoop op dat we een volwaardige winter gaan afwerken. Met de nodige maatregelen. Misschien met minder publiek. En onze mecanciens met mondmaskers in de materiaalpost, hoorde ik al vertellen. Er zijn ergere dingen dan dat. Als we zo ons steentje kunnen bijdragen om deze winter de cross te redden, met plezier."


Programma (onder voorbehoud):
1 augustus: Heistse Pijl
5-9 augustus: Ronde van Vlaams-Brabant
15 augustus: Dwars door het Hageland
16-19 augustus: Ronde van Wallonië
30 augustus-6 september: Teamstage in La Gleize

Foto: ©Photopress.be