Nieuwe ploegleider voor onze mannen: Richard Groenendaal!

Richard Groenendaal volgt Gianni Meersman op als ploegleider bij Pauwels Sauzen - Bingoal. "Met Richard halen we bijzonder veel ervaring en crosskennis in huis”, zegt teammanager Jurgen Mettepenningen.

Eind vorige maand wisselde Gianni Meersman Pauwels Sauzen - Bingoal voor een nieuwe uitdaging op de weg. Mario De Clercq neemt sindsdien de honneurs waar, maar de drievoudige wereldkampioen blijft vooral een belangrijke pijler binnen de ploeg áchter de schermen. Vanaf 1 september neemt Richard Groenendaal de taak van ploegleider van het mannenteam over. Tom De Kort blijft als voorheen onze dames coachen.

Groenendaal is uiteraard geen onbekende in de veldritwereld. De 49-jarige Nederlander behaalde tussen 1994 en 2005 maar liefst acht nationale titels, werd drie keer eindwinnaar van de Wereldbeker en schreef twee keer de Superprestige op zijn naam. Zijn opperste triomf behaalde hij in 2000, toen hij wereldkampioen werd. Na zijn carrière is Groenendaal altijd in het veldrijden gebleven. Naast een fulltime job bij Shimano was hij de voorbije winters aan de slag als analist.

Teammanager Jurgen Mettepenningen: “Met Richard gaan we resoluut voor iemand die niet alleen persoonlijkheid en charisma heeft, maar ook bijzonder veel crosservaring. De analyses die ik hem de voorbije twee jaar zag doen als studiogast, spraken me altijd enorm aan. Net als zijn coaching in het veld, enkele jaren terug als ploegleider. Daaruit bleek niet alleen heel veel kennis van zaken, maar ook veel gedrevenheid. Ik ben ervan overtuigd dat Richard, als sturende en motiverende kracht voor onze renners, een erg belangrijke rol kan spelen in ons team.”

Richard Groenendaal: “Deze ploeg bestaat al járen, en timmert al die tijd aan de weg naar boven. Vooral de laatste jaren zag ik het niveau heel erg stijgen, maar ik denk en hoop dat ik met mijn komst daar nog een extra impuls aan kan geven. Het moet mijn doel zijn om het allerbeste te halen uit de ploeg als collectief en uit alle renners individueel. De cross is sinds mijn tijd dan wel heel erg veranderd, maar de wedstrijdbeleving zelf, die zie en herken ik nog steeds erg goed. Ik kijk er al naar uit om dat te delen met de renners.”