Derde plaats voor Eli na beklijvende WB-manche in de Kuil

Het zand in de Kuil van Zonhoven is niet de favoriete ondergrond van Eli Iserbyt. Toch kleurde hij de koers, alleen in de finale moest hij het onderspit delven tegen Toon Aerts en Lars van der Haar. Maar hij verstevigt wel zijn leidersplaats in de Wereldbeker. Ook Laurens en Michael deden het prima.
 
Met zijn zevenen staken ze er in Zonhoven bovenuit: Naast Laurens, Eli, Michael en Toon ook Quinten Hermans, Toon Aerts en Lars van der Haar. Al moest de jongste van de hoop, Toon Vandebosch, iets na halfkoers de rol lossen. Hij zou finaal terugvallen naar plek negen. Maar voor onze Kempenaar toch alweer bevestiging dat hij beetje bij beetje aansluit bij de veldrittop.
 
Vooraan was Laurens de eerste die een kloof die naam waardig bijeenfietste, maar onder impuls van Van der Haar kwam de rest weer aansluiten. Vervolgens prikte Eli tot drie keer toe, maar ook onze wereldbekerleider kreeg geen vrijgeleide. En in de finale was het plots Toon Aerts die het verschil kon maken. In een mum van tijd sprokkelde hij 15 seconden, voldoende voor winst.
 
Michael probeerde in de slotronde nog iets terug te doen, maar het spreekwoordelijke kalf was verdronken. Eli pakte wel nog een podiumplaats en omdat hij Quinten Hermans achter zich hield, verstevigt hij zijn leidersplaats in het klassement. Laurens werden 4de en 6de, Toon en Ryan 9de en 12de.
 
"Iedereen had zin om te koersen. Ik denk dat het publiek een mooie cross heeft gezien", vertelde Eli achteraf. "Ook zelf had ik een goede dag, want normaal rijd ik niet zo vlot door het zand. Je hoort me niet klagen. Maar op het einde was het beste er zowel fysiek als technisch wat af."
 
Ook Michael was niet ontevreden. "Ik had niet verwacht dat ik door mijn maagproblemen zo goed voor de dag zou komen. Ik heb in elk geval de schade beperkt in het klassement van de Wereldbeker. Alleen jammer dat we Eli niet iets meer konden bijstaan, want hij was echt wel goed."
 

Uitslag Zonhoven Mannen (43 dlnrs):
1. Toon Aerts
2. Lars van der Haar op 10"
3. Eli Iserbyt op 14"
4. Laurens Sweeck op 19"
6. Michael Vanthourenhout op 37"
9. Toon Vandebosch op 1'33"
12. Ryan Kamp op 2'22"
19. Witse Meeussen op 3'16"
20. Anton Ferdinande op 3'20"

Klassement Wereldbeker na 4 proeven:
1. Eli Iserbyt 135 punten
2. Quinten Hermans 107
3. Toon Aerts 104
4. Michael Vanthourenhout 100
8. Ryan Kamp 64
9. Toon Vandebosch 63
15. Anton Ferdinande 36
20. Laurens Sweeck 22
32. Witse Meeussen 7
35. Lorenzo Masciarelli 3

Foto's: ©Photopress.be