Eli schiet opnieuw meteen raak in Lokeren

Net als vorig jaar hoefde Eli Iserbyt niet lang op zijn eerste veldritoverwinning te wachten. Onze Europese kampioen herhaalde in de openingscross in Lokeren zijn solozege van vorig jaar. Michael Vanthourenhout maakte het feest af met een derde plek.

Dat we de voorbije maanden goed hebben gewerkt, bleek in de openingsronden van de Ethias Cross in Lokeren: met Eli, Michael, Laurens Sweeck en revelatie Anton Ferdinande hadden we vier man mee in de kopgroep. Dat bleef niet duren, want onze Europese kampioen ranselde die groep uit elkaar. Zijn voorsprong werd al snel groot genoeg om ook onze renners achterin de kans te bieden vol voor de overige podiumplaatsen te kunnen strijden.

Voorin werd Eli in de finale geen moment meer bedreigd. “Het was vandaag vooral van belang om het goeie gevoel te vinden, en dat heb ik gedaan”, stelde hij met de glimlach vast. “En dat op een lastig parcours. Vorig jaar was het iets eenvoudiger om een grote kloof te slaan. Vandaag was het veel draaien en keren. Het bleef daardoor de eerste twee rondes ook langer gesloten. Toch voelde ik op de stroken bergop dat ik net iets beter was dan de rest. Maar uitbouwen was zeker niet gemakkelijk. Ik heb een heel uur ‘tegen à bloc’ aan moeten rijden.”

Net als veel andere crossers genoot Eli er na een coronajaar vooral van om weer voor publiek te crossen. “Dit is kippenvel. En tezelfdertijd ook weer wennen, om de concentratie niet te verliezen. Maar deze overwinning vieren met publiek, dat is zoveel mooier. Er was trouwens veel volk dat ik ken.”

Michael Vanthourenhout moest in de strijd voor de ereplaatsen enkel Lars van der Haar zich dulden. “Ik heb nog wat werkpuntjes voor de komende weken”, stelde hij na zijn cross vast. “Ik ben nog niet ‘top top’. Volgen gaat prima, alleen rijden nog niet. Na de dernykoers in Wetteren en Gullegem Koerse eerder deze week, miste ik ook nog wat frisheid.” Laurens finishte als vierde, Anton als negende. Toon Vandebosch vervolledigde de top tien.

Uitslag Ethias Cross Lokeren mannen:

1. Eli Iserbyt
2. Lars van der Haar op 11”
3. Michael Vanthourenhout 17”
4. Laurens Sweeck 28”
9. Anton Ferdinande 2’13”
10. Toon Vandebosch 2’40”
12. Witse Meeussen 3’52”
22. Lukas Vanderlinden
24. Pieter Pauwels