Fem van Empel toont zich op kasseien rond Brugge

De eerste echte etappe van de Ronde van België voor vrouwen zit erop. Fem van Empel was onze opvallendste renster in een vlakke maar nerveuze etappe tussen Blankenberge en Brugge, en pakte aan het eind nog een ereplaats mee.

Na een lange transfer tussen Chimay en de Belgische kust stond de vlakste etappe in lijn van deze Lotto Belgium Tour op het programma. Na een neutralisatie tussen startplek Blankenberge en aankomstplaats Brugge kregen de rensters nog ruim honderd kilometer voor de wielen. Tijdens een nerveuze etappe vielen er verschillende breuken in het peloton. Gastrenster Suzanne Verhoeven en Maud Kaptheijns kwamen in een achterkomend groepje terecht, waaruit Maud nog wegviel met een lekke band.

Maar voorin hield vooral onze beloftewereldkampioene Fem van Empel ondanks haar gebrek aan ervaring als wegrenster goed stand. Ze toonde zich zelfs op de kasseien van Damme, waar gesprint werd voor de kasseitrui, en hield zich daarna staande voorin een steeds kleiner wordend peloton dat sprintte voor de zege. Ritwinst ging naar de aalvlugge Lorena Wiebes van het WorldTour-team van DSM, voor de nieuwe leidster Jolien D’hoore. Fem eindigde nog in de top-20, en ook Laura Verdonschot finishte in dezelfde tijd als de ritwinnares.

Fem bewijst zo dat ze niet alleen in het veld en op de MTB maar ook op de weg mee kan doen voor de prijzen. “Al is het nog wennen om in een peloton te rijden. Het is allemaal vrij nieuw, en ik heb denk ik een paar meiden bang gemaakt met mijn stuurvaardigheid. Maar ze kunnen niet van mij verwachten dat ik alles in één keer kan”, glimlachte Fem. “Het was een heel hectische etappe. Constant remmen, opletten, honderd kilometer lang. Ik heb een keer gedemarreerd voor de puntjes op de kasseien. Als mijn benen morgen goed zijn, kan dat klassement een doel zijn.”

De komende twee dagen is het klimmen en kasseien dokkeren geblazen in de twee lastige slotetappes in Galmaarden en Geraardsbergen, op de grens van het Pajottenland met de Vlaamse Ardennen.

Uitslag rit 1 Lotto Belgium Tour

1. Lorena Wiebes, de 102 km in 2u28'57"
2. Jolien D'hoore z.t.
3. Barbara Guarischi (Ita)
16. Fem van Empel
47. Laura Verdonschot
99. Julie Brouwers op 0'49"
135. Suzanne Verhoeven 8'12"
138. Maud Kaptheijns 17'32"

Stand na rit 1:

1. Jolien D'hoore in 2u34'26"
2. Lorena Wiebes op 0'02"
3. Ellen van Dijk 0'04"
38. Fem van Empel 0'35"
58. Laura Verdonschot 0'56"
110. Julie Brouwers 2'18"
129. Suzanne Verhoeven 9'10"
138. Maud Kaptheijns 18'48"