Heistse Pijl: Laurens sprint naar 5e plek in WorldTour-veld

Een vijfde plek achter topsprinters als Arnaud De Lie, Mark Cavendish en Giacomo Nizzolo: Laurens Sweeck heeft zaterdag in de Heistse Pijl voor een uitschieter in ons wegseizoen gezorgd. “Hier wilde ik me sowieso tonen”, klonk het achteraf.

Ondanks pogingen van Michael Vanthourenhout en Robby Cobbaert hadden we in een vroege vlucht van zes renners tussen startplaats Vosselaar en de aankomst in Heist-op-den-Berg niemand mee, maar in de slotronde van de 1.1-koers staken we toch nadrukkelijk de neus aan het venster: Ryan Kamp zette thuisrenner Laurens Sweeck voorbeeldig af voor de sprint, en die bedankte voor dat werk met een vijfde plaats.

“Ik had het gevoel dat ik goed uit de Flèche du Sud was gekomen, en vandaag kreeg ik daarvan de bevestiging”, analyseerde Laurens kort na zijn finish. “Dit is een koers dicht bij huis, waarin ik altijd graag rijd. Een koers waar ik naar uitkijk. En mijn goeie vorm werkte extra motiverend. Ik wilde me sowieso tonen. Maar om onderweg iets te proberen waren er te veel sprinters en stond de wind in het nadeel.”

“Ryan zette me voorin het peloton af aan de voet van de laatste passage van de kasseiklim, tussen plek 10 en 15. Enkele renners moesten er tussenuit, maar ik kon er op de top nog een paar remonteren. Even viel er een gat op drie renners toen Cavendish zijn ketting eraf ging, maar voorin twijfelden ze. Het was dan, met de wind op de kop, kwestie van op het goeie moment aan te gaan. Ik heb niet veel ervaring om dat te timen, maar ik sprintte niet slecht. Ik had gehoopt op podium, maar de renners voor me zijn niet van de minste.”

Ook mooi in de voorbereiding op het crossseizoen: van onze zes gestarte renners haalden er vijf de aankomst. Enkel Lorenzo Masciarelli, het slachtoffer van materiaalpech, verdween in de lokale ronden uit de koers. Op naar onze volgende wedstrijd: de Ronde van Limburg van maandag, opnieuw een koers van UCI-niveau 1.1 met verschillende WorldTour-ploegen in het peloton.

Uitslag Heistse Pijl (UCI 1.1)

1. Arnaud De Lie, de 192 km in 4u08:54
2. Giacomo Nizzolo (Ita) z.t.
3. Mark Cavendish (GBr)
5. Laurens Sweeck
54. Witse Meeussen 0:44
78. Ryan Kamp (Ned) 1:23
94. Michael Vanthourenhout 3:44
100. Robby Cobbaert 5:05
Opgegeven: Lorenzo Masciarelli (Ita)