Laurens verovert gele trui van BeMC met ritwinst

Laurens Sweeck ruilt zaterdag ons shirt van Pauwels Sauzen-Bingoal voor de gele leiderstrui van de Belgian Mountainbike Challenge in La Roche. Daags na zijn tweede plek in de openingstijdrit won hij vrijdag de eerste marathonetappe van de vierdaagse internationale rittenkoers voor mountainbikers.

Laurens had dan wel het geluk dat medekoploper Frans Claes (net als tijdritwinnaar Hans Becking eerder in de koers) lek reed, maar het was sowieso al een flinke prestatie van onze Brabander dat hij in de finale nog in de kopgroep van twee zat. Achteraf stond hij er ook van te kijken, hoe hij in een zware etappe van 84 kilometer en 2600 hoogtemeter door de Ardense bossen zo goed stand had gehouden.

“Dit geeft een goed gevoel: de klimmen hier zijn me niet echt op het lijf geschreven, maar de benen zijn goed. Ik verras mezelf. In het begin van de etappe ging het nochtans zo snel dat ik het ‘niet al te breed’ had, maar ik was wel altijd mee, en uiteindelijk hebben ik en Frans Claes kunnen wegrijden. Ik had het gevoel dat hij de sterkste was, vooral bergop, maar hij reed lek op een slecht moment. En dat kwam mij goed uit.”

In het klassement heeft Laurens ruim drie minuten voorsprong op zijn eerste achtervolger, Becking. “Ik ga mijn leidersplaats proberen te verdedigen, maar mijn BeMC is eigenlijk nu al geslaagd”, grijnsde ‘Lau’. Er resten nog twee etappes: zaterdag een tocht richting mountainbikemekka Houffalize (84 km – 2580 hm), zondag de slotrit op een zwaar klimcircuit in La Roche (63 km – 2150 hm).