Michael overleeft pittige openingsetappe Belgium Tour het best

De eerste dag van de Baloise Belgium Tour zit erop. Michael Vanthourenhout haakte in een pittige en zomers warme openingsetappe in de Vlaamse Ardennen het langste aan, maar helaas verloren we ook een renner.

Met het late forfait van Laurens Sweeck (buikgriep) speelden we een speerpunt kwijt voor deze Ronde van België, en Eli Iserbyt rijdt deze week zijn eerste competitiekilometers op de wegfiets na zijn rugproblemen. We kwamen dus met een flinke handicap aan de start van de openingsetappe in Maarkedal, maar toch waren we onderweg te zien in een wedstrijd die helemaal uit elkaar brak. Michael Vanthourenhout kwam na een oponthoud terug naar een klein peloton 1, haakte daar aan tot de slotbeklimming van Berg Ten Houtte, en finishte uiteindelijk als 37e.

“Ik verloor vroeg aansluiting, toen ze voor me vielen”, blikt Michael terug op zijn rit. “Ik dacht toen dat mijn koers gereden was, maar toch kwamen we terug. In de finale voelde ik dat het beste eraf was. Het was echt een zware rit, waarin heel snel gereden werd, en waarin het ook erg warm was. Pittig om te beginnen. Ik probeerde me toch nog te plaatsen in de aanloop naar de laatste keer Berg Ten Houtte, maar ik zat toch nog ver. En sneller rijden dan de beste renners in deze Belgium Tour, dat kan ik niet. Hopelijk voel ik me zaterdag in de Ardennenetappe weer goed. Dan wil ik nog eens kijken hoever ik geraak.”

Helaas verloren we wel een renner: belofte Lukas Vanderlinden is ziek en stapte onderweg uit koers. Ryan Kamp en Robby Cobbaert kwamen tijdens de openingsetappe ten val, maar gelukkig zonder erg: zij haalden gewoon de finish. Op naar etappe 2, een sprintersrit van Beveren naar Knokke-Heist.

Uitslag rit 1 (Merelbeke-Maarkedal)

1. Mads Pedersen (Den), de 165 km in 3u49’35”
2. Tim Wellens z.t.
3. Jasper Philipsen
37. Michael Vanthourenhout op 0:34
69. Witse Meeussen 6:48
101. Lorenzo Masciarelli 11:50
116. Ryan Kamp
118. Robby Cobbaert
122. Eli Iserbyt
Opgave: Lukas Vanderlinden