Pauwels Sauzen-Bingoal podium na demonstratie in Waaslandcross

1. Michael Vanthourenhout 2. Eli Iserbyt 3. Laurens Sweeck. Pauwels Sauzen-Bingoal domineerde de Ethias Cross in Sint-Niklaas. Eli en Michael zorgden in de laatste rechte lijn voor een foto die straks kan ingekaderd worden. Teammanager Jurgen Mettepenningen genoot mee.

In afwezigheid van Toon Aerts en Lars van der Haar torste Pauwels Sauzen-Bingoal de favorietenrol in deze Waaslandcross. En die droegen onze toppers met verve.Vrij snel scheidden Eli, Michael en Laurens zich af van de rest van het peloton.

In de tweede koershelft ging het net iets te snel voor Laurens, waarna Eli en Michael met hun tweeën de de wedstrijd verder kleurden. Al gaf Laurens niet af: rondenlang bleef hij op een vijf- tot tiental seconden hangen. Hij slaagde er bovendien in om de eerste achtervolgers prima af te houden en zo voor een volledige zwartrood podium te zorgen.

Vooraan bleven onze twee West-Vlamingen samen, maar tot een sprintje op leven en dood kwam het niet. In de laatste rechte lijn rechtte Eli de rug en schonk Michael de zege. "Ik ben blij dat ik iets terug kan doen voor Michael", vertelde Eli. "Hij heeft er natuurlijk ook zelf voor gereden. We waren de betere vooraan en hebben het perfect afgewerkt. Het was misschien nog idealer om met drie bij elkaar te blijven, maar we zagen dat de achtervolgers iets dichter kwamen."

Michael glunderde met zijn vierde van het seizoen. "Het is heel mooi dat Eli mij deze zege gunt. Ik denk dat hij dit seizoen de betere was, buiten de 3 toppers dan. Als ik iets kan doen voor hem, doe ik dat met veel plezier. Daarom ben ik blij dat hij nu iets teruggeeft."

"De benen waren niet slecht, maar ik maakte teveel foutjes", aldus Laurens achteraf. "Dat heb ik moeten bekopen. Maar ik heb mijn zinnen gezet op Oostmalle, morgen. Ik heb de sluitingsprijs daar al twee keer op rij gewonnen, een derde zou mooi zijn. Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan, denk ik."

Net als Denise bij de vrouwen, mocht na afloop Eli nog een keer extra op het podium als eindwinnaar van de X2O Snelste Ronde, een nevenklassement dat niet alleen een cheque van 2.000 euro voor de winnaar opleverde, maar ook een cheque van 500 euro te besteden aan een goed doel. Die schonk Eli aan Het Ventiel in Harelbeke, dat mensen met jong dementie steunt.

Toon werd in Sint-Niklaas 9de, Ryan 14de, Lorenzo 22ste en Lukas 30ste. Er stonden in totaal 51 deelnemers aan de start.

Foto's: ©Photopress