Toon Vandebosch toont zich in rit 4 TRW

Op de voorlaatste dag van de Ronde van Wallonië stak Toon Vandebosch nadrukkelijk de neus aan het venster. Diep in de finale reed onze Kempenaar voor het peloton vol WorldTour-profs uit. Ryan Kamp sprintte nog naar de dertiende plaats.

De vierde etappe van de ‘TRW’, tussen Neufchâteau en Fleurus, vertrok aan een razende vaart. Pas na anderhalf uur laagvliegen aan om en bij de vijftig kilometer per uur, kwam de rust terug in het peloton. Het kostte helaas de kop van onze belofte Anton Ferdinande, die net als een vijftiental andere renners uit de wedstrijd verdween.

Diep in de finale kwam de vaart opnieuw in het peloton, dat helemaal brak op een flinke kasseistrook en de dubbele beklimming van de razend steile Petit-Try. Ryan Kamp en Toon Vandebosch overleefden allebei in de eerste groep, waarna Toon in de laatste tien kilometer minutenlang alleen voor het peloton uit ging rijden. Uiteindelijk werd het toch een sprint, waarin Ryan ondanks een schakelprobleem fraai dertiende werd.

“Altijd leuk als je in beeld kan rijden”, genoot Toon na van zijn offensief. “Even had ik een klein beetje hoop, maar met sprinters als Dylan Groenewegen en Giacomo Nizzolo in de groep achter mij, wist ik dat ik weinig kans maakte. Toen ik achterom keek en de trein van Team Jumbo-Visma achter mij zag rijden, wist ik wel dat ik eerder ging breken dan het peloton.”

Als de Ronde van Wallonië een test is voor het crossseizoen, dan is die voor Toon na vandaag zeker geslaagd. “De eerste twee dagen was het nog wat zoeken. Ik kom terug uit hoogtestage, waar ik vooral basistraining deed, en bleef tot afgelopen weekend in een hoogtetent slapen. Maar na drie dagen voel ik dat er nog iets in zit bij de hoge tempo’s. Het gaat dus in stijgende lijn.”

Zaterdag wordt de vijfde en laatste etappe van de Ronde van Wallonië afgewerkt. In de finale van de 192 kilometer lange, golvende etappe wacht nog tweemaal de beklimming van de steile Tienne du Dragon.

Uitslag 4de etappe Ronde van Wallonië:
1. Dylan Groenewegen
2. Giacomo Nizzolo
3. Fernando Gaviria
13. Ryan Kamp
49. Toon Vandebosch
68. Michael Vanthourenhout op 2’26”
106. Eli Iserbyt 4’49”
107. Laurens Sweeck
108. Witse Meeussen
Opgave: Anton Ferdinande

Klassement na de 4de etappe:
1. Quinn Simmons
2. Stan Dewulf op 3"
3. Alexis Renard op 19"
48. Eli Iserbyt 5’24”
55. Toon Vandebosch 10’34”
60. Ryan Kamp 11’30”
72. Michael Vanthourenhout 13’56”
78. Witse Meeussen 16’19”
103. Laurens Sweeck 21’45”