Witse (12e) tevreden over Triptyque Ardennais

Onze eerste rittenkoers van ons wegseizoen 2022 zit erop. In de Triptyque Ardennais was belofte Witse Meeussen onze beste renner in de eindstand op de twaalfde plaats. "Vooral de rit van zaterdag was een opsteker", blikt Witse terug.

Drie dagen koersen over hellende wegen in Duitstalig België, met uitstapjes naar Luxemburg, Duitsland en het Franstalige gedeelte van de Ardennen: de Triptyque Ardennais is jaarlijks een mooie opstap naar de rest van ons wegseizoen. Het peloton bestaat hoofdzakelijk uit niet-profs, en daarom werd de driedaagse in eerste instantie voor onze belofterenners toegevoegd aan ons programma. Ryan Kamp, Witse Meeussen, Lukas Vanderlinden en Lorenzo Masciarelli kregen voor de gelegenheid het gezelschap van kersvers papa Michael Vanthourenhout.

In iedere rit konden we ons laten opmerken: met een lange aanval van Witse op dag 1, uiteindelijk voorin afgelost door Michael. Op dag 2 zorgde Witse voor de uitschieter door opnieuw mee te gaan in de aanval, en als vierde te eindigen. De slotdag draaide uit op een massasprint, ondanks aanvalspogingen van Ryan en Michael. Mooi: al onze renners, inclusief eerstejaars Lukas en Lorenzo, haalden zonder problemen het einde van hun rittenkoers. Onderin deze pagina al onze resultaten.

Witse was dus onze beste renner in de eindstand: twaalfde, op 0:35 van eindwinst. Hij blikt tevreden terug op zijn driedaagse: “Vooral de rit van zaterdag was een opsteker. Een etappe die me goed lag, met op het einde iets langere klimmen. In de voorlaatste ronde scheurde het op de beklimming, en kwamen we boven met vijftien man. Ook de eerste dag heb ik de hele rit in de aanval gereden. Jammer dat ik toen nog werd teruggenomen.”

Witse kreeg de voorbije jaren veel lichamelijk leed op zijn pad, maar heeft de voorbije maanden zijn basis weer flink kunnen bijtrainen: “De barst in mijn elleboog is vrij vlot genezen. Veel heb ik daarvoor niet moeten doen. Ik heb mijn voorbereidingen normaal kunnen starten. Die voorbereidingsperiode was nu ook vrij lang, en dat was wel eens goed, om iets meer volume in mijn trainingen te kunnen brengen. Ik kijk ook al uit naar de Flèche du Sud van volgende week: ook een koers met hoogteverschillen.”

Een uurtje verderop in de Ardennen, in de Belgian Mountainbike Challenge in La Roche, bleef Laurens Sweeck het ook in het slotweekend prima doen. Hij finishte als derde in de twee laatste etappes, maar pakte helaas net naast eindwinst: die ging naar de Nederlander Hans Becking, Laurens is tweede in de eindstand op 1:07.

Uitslagen Triptyque Ardennais

Rit 1 Amel-Kelmis

1. Liam Slock, de 148 km in 3u22:32
2. Baptiste Vadic (Fra) z.t.
3. Lander Loockx
15. Michael Vanthourenhout
41. Ryan Kamp (Ned) op 0:15
54. Lukas Vanderlinden

86. Lorenzo Masciarelli (Ita)
123. Witse Meeussen (Bel)

Rit 2 Monschau-Bellevaux

1. Sebastian Kirkedam Larsen (Noo), de 146 km in 3u16:16
2. Liam Slock z.t.
3. Lander Loockx
4. Witse Meeussen
60. Lukas Vanderlinden op 1:09
77. Lorenzo Masciarelli (Ita)
86. Ryan Kamp (Ned) 1:19
87. Michael Vanthourenhout

Rit 3 Massen-Bullingen

1. Lander Loockx, de 159 km in 3u43:58
2. Jelle Vermoote z.t.
3. Alfred George (GBr)
17. Michael Vanthourenhout
31. Witse Meeussen
41. Lorenzo Masciarelli (Ita)
61. Lukas Vanderlinden
109. Ryan Kamp (Ned) 0:41

Eindstand

1. Lander Loockx in 10u22:26
2. Liam Slock op 0:01
3. Sebastian Kirkedam Larsen (Den) 0:10
12. Witse Meeussen 0:35
26. Michael Vanthourenhout 1:39
52. Lukas Vanderlinden 1:44
62. Lorenzo Masciarelli (Ita)
86. Ryan Kamp (Ned) 2:35