Zilver voor Leonie Bentveld op EK junioren

Stiekem hoopte Leonie Bentveld (17) op EK-goud. Tegen Zoë Backstedt was op de VAM-berg echter geen kruid gewassen. Maar het zilver was oververdiend en daar mag Leonie meer dan trots op zijn.

Het junioren-EK werd vrij snel beslist. Al in de openingsronde reed topfavoriete Zoë Backstedt - ook wereldkampioene op de weg notabene - weg van de concurrentie. Leonie verzette hemel en aarde om haar bij te benen, zette druk, maar zag de Britse meter per meter verder wegrijden.

"Zoë heeft zoveel kracht. Ze zetten in het begin meteen door", vertelde Leonie achteraf. "Zelf zat ik pas vierde. Ik had meteen in het wiel moeten zitten. Ik wist snel dat ik dat kloofje niet meer zou dichten en dat ik voor plek twee zou rijden."

En dat deed Leonie met verve. Op haar beurt reed ze ver weg van het groepje dat streed voor het brons. Na 40 minuten wedstrijd eindigde ze uiteindelijk op een minuutje van een superieure Backstedt. En daar had de luid aangemoedigde thuisrenster vrede mee.

"Toch overheerst nu nog ontgoocheling. Stiekem hoopte ik op meer. Zeker na mijn goede prestatie in Overijse. Maar hier was het puur op de kracht en minder op techniek. Dan is Zoë toch de beste van ons twee", klonk het iet of wat berustend.

Uitslag EK junioren (46 dlns):
1 Zoë Backstedt
2. Leonie Bentveld op 1'06"
3. Nienke Vinke op 1'30"

Foto's: ©Photopress