Ambitieuze Eli Iserbyt: 'Vanaf nu leef ik nog meer als prof'

Het gaat goed met Eli Iserbyt. Zijn elleboog is helemaal hersteld en fysiek zit onze Europees kampioen goed op schema. "Ik ben 23. In mijn carrièreplanning de ideale leeftijd om mijn 'workload' te verhogen. Daar ben ik nu mee bezig."
 
Zaterdag begint het wegseizoen van onze mannen in Rotselaar, waar voor de tweede keer de GP Vermarc wordt verreden. Na een deugddoende stage zijn onze renners klaar om in competitie te komen. Ook Eli Iserbyt kijkt er naar uit. Onmiddellijk na het veldritseizoen werd onze kopman geopereerd aan de elleboog.
 
"Een week voor het WK in Oostende werd een scheurtje in de gewrichtsband ontdekt door dokter Van Riet in het Antwerpse Sint-Monica ziekenhuis. Ideaal was het niet, maar hij stelde toch voor het seizoen uit te doen. De operatie volgde onmiddelijk daarna."
 
Een goede timing, zo bleek. "De operatie - onder plaatselijke verdoving - verliep voorspoedig. Ik mocht dezelfde dag naar huis. Vervolgens bleef ik twee, drie weken van de fiets, maar intensieve kine-beurten bespoedigden het herstel. Het duurde wel even voor ik de arm opnieuw volledig kon strekken. Vervelend tijdens het sprintjes trekken onder meer. Het hele proces duurde zes, zeven weken, maar vandaag ben ik er echt helemaal van verlost."
 
Zodra Eli weer degelijk op zijn fiets kon zitten, reisde hij af naar Spanje. "Kennissen van mij hebben in de buurt van Alicante een B&B en eigenlijk kan ik langskomen wanneer ik daar behoefte aan heb. Het was ideaal om nog voor de ploegstage daar al te gaan trainen. Ook geen toeval trouwens, want samen met mijn coach Rudi Van De Sompel hebben we besloten om vanaf dit jaar een tandje bij te steken wat trainingsintensiteit betreft."
 
Eli verduidelijkt... "Dat gaat over mijn carrièreplanning. We hebben altijd enige reserve gehouden, met als doel vanaf mijn 23ste écht de workload op te drijven. Ik doe nu meermaals trainingen van vijf, zes uur, wat ik vroeger niet deed. Ik heb nu al een aantal weken waarin ik 25 tot 30 uur op de fiets zat. Het verschil in vergelijking met een jaar geleden is best groot. Op die manier wil een betere, vooral meer complete renner worden."
 
Kortom, Eli is vanaf 2021 nog meer prof dan daarvoor. "Zo kan je het eigenlijk stellen. Daar hangen ook mijn voedingsgewoontes mee samen. Ik ga niet alles afwegen, maar ook daarin gaan we stappen zetten. En ik neem meer rust dan vroeger. Een uurtje tennis na een zware training, dat is geen optie meer. Rust is zoveel belangrijker. Dat zijn de dingetjes die me moeten helpen nog sterker te worden..."
 
Daar wil Eli volgende winter de vruchten van plukken, maar ook tijdens zijn wegcampagne hoopt hij daar al wat resultaat van te zien. "In de winter moet het mij in staat stellen om sneller en beter te recupereren, zeker in de drukke december- en januarimaand. Mits een betere recuperatie, kan je dan ook wat extra training aan. En door die grotere workload kan ik me misschien ook eens in de kijker rijden in bijvoorbeeld de Baloise Belgium Tour. Zonder druk, hoor. Het is zeker niet van moeten. Maar het zou niet slecht zijn voor het moreel."
 
Eli herinnert zich de Baloise Belgium Tour van 2019, waar hij in de Vlaamse Ardennen-rit op twintig kilometer van de finish in Zottegem de rol moest lossen. "Daarin wil ik nu langer meegaan. Ook in de echte Ardennenrit wil ik proberen een eind verder te komen. Of tijdens het BK in Waregem. Ook de Ronde van Wallonië is een interessant rondje, maar in die fase ligt de focus toch alweer op het veldritseizoen. Dat blijft uiteraard mijn hoofddoel." 
 
Dat een degelijk wegprogramma noodzakelijk is in functie van de winter, daar is Iserbyt steeds meer van overtuigd. "Uiteraard! Ik weet ook dat ons team daarin groeit. De coronacrisis maakt het dit jaar niet gemakkelijk, maar onze ploegleiding en -management streeft toekomstgericht ook naar een kwalitatiever programma."
 
Selectie GP Vermarc:
Eli Iserbyt
Laurens Sweeck
Michael Vanthourenhout
Ryan Kamp
Toon Vandebosch
Witse Meeussen
Anton Ferdinande