BK, NK en TK: wat zijn de medaillekansen van onze beloften?

Dit weekend zijn onze beloften in drie landen actief. Naast de Belgische - zijn er ook de Nederlandse en Tsjechische kampioenschappen. Ploegleider Mario De Clercq wikt en weegt de kansen van onze jongeren.

België: "Ik verwacht iets van Toon"
"Ik ziet op het BK U23 drie favorieten", begint Mario zijn relaas. "Niels Vandeputte, Timo Kielich en Toon Vandebosch. En geef toe, Toon mag de verwachtingen wel inlossen. Met zijn talent wil ik hem een grote vis zien binnenhalen. Oké, dankzij zijn klierkoorts van de voorbije zomer was zijn basis iets minder breed, maar toch... Ik hoop voor Toon echt dat hij zondag meedoet voor de titel."

Wat onze andere Belgische beloften betreft, verwacht de drievoudige wereldkampioen ook wel iets van Anton Ferdinande. "Hij is de laatste weken goed op dreef. Ik geef hem zelfs nog een kleine kans om de WK-selectie te halen.  Maar daar is zeker een goed kampioenschap voor nodig. Hij moet zondag bikkelen voor een topvijfplaats, samen met Gerben Kuypers als concurrent."

Jelle Camps en Jarno Bellens,  twee laatste Belgische beloften aan de start in Antwerpen, zitten in een mindere periode. "Jelle herstelt trager dan verwacht van een bronchitis. Jarno kampt met vermoeidheid en zakte de voorbije weken weg,  na een nochtans goede seizoensstart. Het zijn twee talenten die dit seizoen het geluk niet aan hun zijde gehad hebben. Laat ze nu maar zonder druk het beste van zichzelf geven op dat BK."  Ook voor Victor Vandebosch, die pas morgen uit het gips gaat, zijn er uiteraard geen hoge verwachtingen.

Ryan versus Pim in Rucphen
In Nederland starten zondag drie renners in de kleuren van Pauwels Sauzen-Bingoal: uittredend kampioen Ryan Kamp, Pim Ronhaar en Luke Verburg. "Misschien zit er wel een duel aan te komen tussen Ryan en Pim", weet Mario.

"Ryan Kamp is aan een uitstekende winter bezig en is dé topfavoriet om zijn titel te verlengen. Maar Gianni en ik hebben Pim af en toe rondetijden zien neerzetten waar we van schrokken. Alleen zie je dat - door zijn mindere startpositie - niet aan zijn resultaten. Maar misschien is Pim zelfs nog een tikkeltje meer getalenteerd dan Ryan."

In Rucphen rijden de beloften samen met de profs, en dat kan Pim parten spelen. "Stel dat Ryan goed mee is met de toppers, kan hij daar een rondje aanklampen en Pim op achterstand zetten. Nu, ik ben benieuwd. Ik vind het twee geweldige jongens, dus laat ze het maar uitvechten."

Ook Luke Verburg is er bij op het NK. "Jammer genoeg is de overstap van Luke van de junioren naar de beloften iets minder vlot verlopen. Ik hoop dat hij volgende winter stilaan weer zijn niveau haalt  en niet te veel voeling verliest met de jongens waarmee hij bij de junioren duelleerde."

"Tomas kan zomaar verrassen"
Onze laatste belofte komt in Tsjechië in actie. Tomas Kopecky moet er de wei in samen met de eliterenners. Een aparte U23-trui is er niet. "En toch kan hij zomaar kampioen worden", verrast Mario. "Als hij geen hinder ondervindt van zijn rug, dan maakt hij een kans tegen jongens als Boros, Nesvadba en Paprstka. Het zou mooi zijn."

Nog dit: Witse Meeussen is er door blessureleed niet bij op het BK U23.

Foto's: © Photopress.be