Denise Betsema opnieuw in competitie: 'Onwijs gaaf'

Gisteren liet de UCI weten dat Denise Betsema per direct opnieuw mag crossen. Vandaag gaf ze op een persconferentie in Waasmunster tekst en uitleg. "Er is zwart op wit bewezen dat een vervuild supplement aan de basis van de afwijkende waarden van mijn test lag. En - vooral - dat ik nooit de intentie heb gehad om doping te gebruiken."
 
Denise werd op de persconferentie vergezeld van haar partner Sjoerd, teammanager Jurgen Mettepenningen en raadsman Johnny Maesschalck. Na een inleidend woord van onze teammanager, die benadrukte dat de bevoegde instanties in de toekomst toch best wat voorzichtiger omspringen met dergelijke zaken. "Verniel geen carrières zolang er geen absolute duidelijkheid is, want de aangebrachte schade is niet te overzien."
 
Waarna Jurgen het woord gaf aan Denise. "Het is niet gemakkelijk, maar ik sta erop mijn verhaal te doen en jullie vragen te beantwoorden", begon ze haar relaas. "Vooreerst: ik heb na de wereldbekermanche van Hoogerheide en de Superprestigewedstrijd van Middelkerke in eerste instantie negatief getest. Pas na verder onderzoek bleek dat er afwijkende waarden zijn vastgesteld in de analyses. Welke stof het betrof, wisten ze niet. Wel dat het om een anabole steroïde zou gaan."
 
WADA-lab in Keulen
Een vervuild voedingssupplement uit een apotheek bleek de boosdoener. "Om mijn onschuld te bewijzen heb ik moeten aantonen dat ik nooit bewust een verboden middel heb gebruikt. In september zijn de (resten van de) supplementen in onderzoek gegaan bij de UCI." 
 
"We hebben goedkeuring gekregen om die te laten onderzoeken in een door het WADA gecontroleerd lab in Keulen", vult advocaat Maesschalck aan. "Bewust hebben we daarvoor gekozen. Denise was immers overtuigd van haar onschuld. Dan moet je niet naar een lab in een of ander ontwikkelingsland. In december kregen we de resultaten, waaruit blijkt dat vervuiling zat in het supplement dat Denise in de periode van het testen heeft gebruikt. Er werd een afwijking van 0,37 procent genoteerd."
 
"Ik weet dat we als sporters moeten uitkijken", gaat Denise voort. "Ik ben mij ervan bewust dat een minuscule vervuiling grote consequenties kan hebben. Op advies van een huisarts heb ik er destijds voor gekozen om mijn voedingssupplementen te kopen bij een apotheek. Dit omdat de kwaliteitseisen en regelgeving bij bereiding ervan zeer streng zijn."
 
UCI: "It was not intentional"
De resultaten van Keulen werden doorgestuurd naar de UCI, dat Denise op 17 januari een voorstel deed. "Het systeem blijft dat je als sporter verantwoordelijk bent voor wat er in je lichaam zit, ook al heeft het onderzoek uitgewezen dat de intentie om doping te gebruiken nooit aanwezig is geweest. Daarom werd mij alsnog een schorsing van 6 maanden (vanaf 5 april 2019) voorgesteld. En mijn uitslagen vanaf de Wereldbeker in Hoogerheide worden geschrapt. Daarmee zijn we akkoord gegaan. Ook omdat de schorsing toch achter de rug is.."
"Dit is géén schuldbekentenis", vult Maesschalck aan. "Maar we willen er ook geen Arrest Bosman van maken."
 
Maandenlang overheersten bij Denise machteloosheid en verdriet. Toch neemt ze niemand iets kwalijk. "Met de steun van familie, vrienden, fans, het team en zijn sponsors heb ik het overleefd. Ik ben opgelucht dat het achter de rug is. Dat ik zaterdag in Zonnebeke opnieuw kan crossen. Maar ik wil wel nog benandrukken dat dit iets is wat elke topsporter kan overkomen. Laat dit een leerzame les zijn, want deze nachtmerrie wens ik niemand toe."
 
Foto's: ©photopress.be