Derde - en mooiste - seizoenszege voor Laurens in Hammme, Eli derde

Na Ardooie en Leuven heeft Laurens Sweeck zijn derde seizoenszege op zak. In de Flandriencross, de zesde manche van de X2O Trofee klopte hij Toon Aerts in een sprint met twee. Eli Iserbyt mocht als derde mee op het podium. Bij de beloften werd Anton Ferdinande zesde.

De mannencross in Hamme werd een mooi kijkstuk. Toon Aerts leidde de eerste koershelft, tot de slecht gestarte Tom Pidcock voorin kwam aansluiten met Laurens en Eli in het spoor. Michael, die uiteindelijk als zesde zou eindigen, miste de aansluiting.

De finale was bijzonder boeiend. Om beurten probeerden zowel Laurens als Tom Pidcock de anderen onder druk te zetten, maar uiteindelijk trokken ze toch met z'n vieren de slotronde in. Eli moest als eerste de rol lossen, even later ging Pidcock onderuit, waarna alleen Aerts en Laurens in de spits overbleven.

Zij gaven elkaar geen vin meer toe en de twee sprintten voor de zege. Laurens begon die spurt van de kop af en hield Toon Aerts netjes af. Twintig seconden later bolde Eli als derde over de finish. Michael eindigde zesde, terwijl Toon de top tien afsloot.

"Het was al een poos geleden dat ik nog eens kon meestrijden voor de overwinning. Super dat dat dan meteen ook lukt", glunderde Laurens. "Dit is een opsteker. Ik werd al tweede op het BK, was ook tevreden met het resultaat in Flamanville (vierde, red) en vandaag kan uiteraard niet beter. Nee, ik was absoluut niet zeker dat ik het zou halen van Toon in de sprint, maar ik kon hem toch afhouden."

Eli was blij voor zijn ploegmaat. "Laurens toonde zich de hele wedstrijd sterk. Hij verdiende het vandaag om te winnen. Super dat hij het ook kan afmaken. Zelf heb ik wel met een beetje reserve rondgereden. In functie van de wereldbekermanche van Hoogerheide was het zeker een goede dag."

Zesde plaats voor Anton
In de voorafgaande beloftencross werd Anton na een verdienstelijke wedstrijd als zesde afgevlagd. De zege ging naar Joran Wyseure, voor Cameron Mason en Gerben Kuypers. "Ik heb niet de beste weken achter de rug, maar over mijn prestatie van vandaag ben ik tevreden", aldus Anton. "Het gaat stilaan weer de goede kant op."

Onze eerstejaarsbeloften Lorenzo en Lukas werden respectievelijk 16de en 17de. Pieter eindigde als 27ste. Er stonden 40 deelnemers aan de start van de beloftencross.

Foto's: ©Photopress.be & Davy De Blieck