Dieter Vanthourenhout blikt vooruit op Boucles de la Mayenne

Onze renners hebben nog maar net de Flèche du Sud achter de kiezen en een deel van hen mag vanaf vandaag alweer opdraven in de Boucles de la Mayenne. Wij blikken vooruit met Dieter Vanthourenhout, stilaan de ouderdomsdeken in de ploeg.

Dinsdagmiddag rond de klok van 13u. Dieter Vanthourenhout heeft er net een honderdtal kilometer opzitten, wanneer we hem aan de telefoon krijgen. Gisteren vertrok onze West-Vlaming richting Laval, een stadjes tussen Le Mans en Rennes, zo'n 450 kilometer over de Belgisch-Franse grens.
 
Zes Franse topteams
Vanthourenhout was in zijn laatste rittenkoers, de Triptyque Ardennais, goed op dreef. "Maar die Boucles de la Mayenne zijn toch nog van een ander niveau", beseft de kersverse papa van de acht weken oude Mattia. "Begin maar met de zes beste Franse teams: Cofidis, Arkéa-Samsic, AG2R-La Mondial, Total-Direct Energie, Vital-Concept en Groupama-FdJ. Twee van hen zijn Worldtour, de drie andere leunen er dicht tegenaan."
 
Dieter vergelijkt het een beetje met het niveau van de Baloise Belgium Tour. Ook daar staat de oudste van de Vanthourenhout-broers straks aan de start. "Wat niet voorzien was, maar door het uitvallen van Laurens Sweeck ben ik er toch van de partij. Wat dat betreft, is de Boucles de la Mayenne dus wel ideaal om nog wat extra koersritme op te doen."
 
Belangrijke proloog
Vorig jaar was Dieter er in Laval en omgeving ook al bij. "Eigenlijk is het beste eenvoudig. We starten op donderdagavond (vandaag, dus) met een proloog en die is meestal beslissend voor het eindklassement. De andere drie ritten, ook al zijn ze best geaccidenteerd en zijn ze een stuk langer dan die in de Triptyque, eindigen meestal op een sprint. Concreet: in de proloog gaan we ons uiterste best doen, hé."
 
Dat Dieter Vanthourenhout het in de Triptyque zo goed deed, is volgens hem geen toeval. "Samen met Michael ga ik steeds meer trainen in de Ardennen. Michael heeft in de buurt van Vielsalm iets gekocht wat als perfecte uitvalsbasis dient. Ik mag af en toe mee. Er moet iemand koken, hé", knipoogt Dieter. "Nee, serieus. We vinden het allebei wel een meerwaarde om af en toe eens naar daar af te zakken."
 
"Michael opnieuw gezond"
Ook broer Michael is ondertussen opnieuw competitieklaar. "Hij sukkelde de voorbije weken wat met buikgriep. In Ruddervoorde moest hij forfait geven en na één dag Triptyque moest hij daar ook opgeven.  Maar hij is opnieuw oké. Onlangs deed hij nog een duurtraining en startte 's avonds nog in het dernycriterium van Deurne. Dan moet hij - als hij niet hervalt, tenminste - ook deze vierdaagse aankunnen. Stiekem hoop ik zelfs dat hij zich eens een keertje toont. Dat kan alleen maar goed zijn voor het vertrouwen richting de Baloise Belgium Tour."
 
Na deze Boucles de la Mayenne en de Baloise Belgium Tour start Dieter ook nog in Halle-Ingooigem en het BK in Gent. Daarna volgen nog de Schaal Schoeters en de Ronde van Luik vooraleer de fiets even aan de kant gaat. "Eind juli, begin augustus trek ik dan op hoogtestage naar Sankt-Moritz met het gezin. En dan naderen we al snel de ploegstage in de Ardennen én... Jawel: het nieuwe veldritseizoen. Maar laten we ons eerst maar focussen op de komende weken. Dat we daar in Frankrijk geen mal figuur slaan."
 

Selectie Pauwels Sauzen-Bingoal voor de Boucles de la Mayenne:
Yannick Peeters  - Diether Sweeck - Toon Vandebosch - Dieter Vanthourenhout - Michael Vanthourenhout - Angelo De Clercq

Programma:
Donderdag: Laval - Laval (4,5 km, proloog)
Vrijdag: Saint-Berthevin - Changé (183 km)
Zaterdag: La Croixille - Lassay-les-Châteaux (179 km)
Zondag: Cossé-le-Vivien - Laval (173 km)

 (foto Wouter Toelen)