Dieter Vanthourenhout neemt na 14 jaar afscheid als renner

Na een carrière van veertien jaar als prof, hangt Dieter Vanthourenhout eind volgende maand zijn fiets aan de spreekwoordelijke haak. "Dieter was belangrijk voor onze ploeg", vertelt teammanager Jurgen Mettepenningen. "Hij heeft zelf mooie resultaten behaald, maar hij blijft me vooral bij als een échte teamspeler."

Veertien jaar prof, dat verdient veel respect. Zoals Jurgen Mettepenningen het verwoordt: "Dit is niet zomaar iemand die stopt. Dieter is van grote waarde geweest voor onze ploeg. Met zijn eigen resultaten, maar ook als wegkapitein voor het talent in de ploeg dat is doorgegroeid. Ik herinner me nog het moment toen Michael wereldkampioen bij de beloften werd in Tábor. Dieter was toen als elite zelf niet geselecteerd, maar hoe hij intens genoot van de overwinning van Michael zal me altijd bijblijven."

"Dieter had zeker zijn plaats in onze ploeg die overigens West-Vlaamse roots heeft. Daar maakt hij mee deel van uit. Hij kon zich niet alleen wegcijferen voor de ploegmaats tijdens wedstrijden, maar ook op training. Jammer genoeg voor hem neemt de jongere generatie steeds meer over en ziet hij nu op 35-jarige leeftijd zijn contract niet meer verlengd. Niets is voor eeuwig."

Podium in Superprestige
Dieter zelf blikt tevreden terug op zijn lange carrière. "Mijn hoogtepunten? Dan noem ik spontaan mijn twee zeges in Bredene op", vertelt hij. "Ik won ook een aantal wedstrijden in het buitenland, maar winnen in eigen land staat uiteraard hoger aangeschreven. Ook een podiumplaats in de Superprestigemanche in Gieten en een topvijfplaats in de Wereldbeker in Aigle staan mooi op mijn resultatenlijstje."

"Maar daarnaast heb ik ook veel voldoening gehaald uit wat ik in mijn carrière heb betekend voor de kopmannen. Tot 2013 cijferde ik me weg voor Niels Albert, daarna heb ik hetzelfde gedaan voor Kevin Pauwels en Klaas Vantornout en de laatste jaren voor mijn broer Michael en Eli Iserbyt", besluit onze West-Vlaming.

Dieter zal zijn actieve loopbaan beëindigen in Bredene. Uitgerekend daar waar hij zowel in 2009 als in 2015 wist te zegevieren. 

Foto: ©Photopress.be