Eli kent oorzaak van fysiek probleem, en kan seizoen verderzetten

Goed nieuws: Eli Iserbyt verdedigt vrijdag in Niel en zondag in de Beekse Bergen zijn leidersplaatsen in de Superprestige en Wereldbeker veldrijden. De veelwinnaar van Pauwels Sauzen - Bingoal vond deze week de oorzaak van een opspelend fysiek probleem dat zorgt voor zenuwpijnen in het linkerbeen, maar hij kan mits bijkomende rugoefeningen en kinebehandelingen zijn seizoen voortzetten. “Want ik cross gewoon heel graag, en kan structureel de blessure niet erger maken.”

Medisch onderzoek bracht woensdagavond aan het licht wat de fysieke problemen van Eli heeft veroorzaakt: ischialgie, zenuwwortelpijn die ontstaat in de onderrug. Die wordt wellicht veroorzaakt door een uitpuiling van de tussenwervelschijf. Het probleem situeert zich dan wel in de rug, maar het veroorzaakt zenuwpijnen in het linkerbeen, in de vorm van een slapend gevoel, pijn, krachtverlies en spiercontracties. De overlast manifesteert zich al het hele veldritseizoen, maar stak tijdens het EK in Namen nadrukkelijker de kop op na een abrupte verkeerde beweging op de schuine kant. Het goede nieuws: rust is bij deze blessure absoluut niet de beste optie, blijven sporten wel. Daarbij kan de blessure structureel niet slechter worden. En dus kan Eli zijn crosshart verder blijven ophalen, te beginnen vrijdag in Niel.

Eli Iserbyt: “Ik cross heel graag, en liefst ook veel. Ik ben blij dat ik dat kan blijven doen. Structureel kan ik de blessure niet slechter maken, al kan een val of een onverwachte beweging wel zorgen voor een tijdelijke terugval. Dat is ook zondag in Namen gebeurd. Het komt er nu op aan nóg meer aandacht te besteden aan het probleem. Ik werkte er al hard aan: twee- tot driemaal per week ga ik langs bij mijn kinesitherapeut, ik besteed veel tijd aan rugoefeningen, en ik heb op iedere cross een masseur die de spieren losmaakt in mijn linkerbeen, net voor de start. Zo kon ik tot het EK de last onder controle houden. Al van bij de eerste cross in Kruibeke had ik wel vaak last van die zenuwpijnen, maar toch waren mijn resultaten supergoed. Daar was ik heel blij mee, na een gebrekkige voorbereiding. Sinds juli heb ik keihard gewerkt. En vanaf nu zal ik nóg meer tijd gaan besteden aan de nodige oefeningen en kinebezoeken.”

(foto Photopress.be)