Fleur Moors bekroont sterke zomer met Vlaamse titel

Wat een pinksterweekend voor onze dameskern is het geworden. De uitschieter daarvan: Fleur Moors bekroonde haar uitstekende zomer met de Vlaamse wegtitel in Boezinge. “Dit is fijn. Ik heb deze zomer al veel geleerd als wegrenster”, geniet ze.

Het lijstje topprestaties van onze vrouwen en meisjes in het voorbije verlengde weekend is lang. Shanyl De Schoesitter veroverde zaterdag de Belgische nieuwelingentitel in de mountainbike shorttrack en deed er zondag een zilveren medaille op het Vlaams wegkampioenschap bovenop. Leonie Bentveld sprintte maandag naar winst in haar districtskampioenschap op de VAM-berg. Fem van Empel boekte tegelijkertijd in Genk haar derde seizoenszege op de mountainbike. En Denise Betsema maakte zondag haar wegdebuut in de UCI-koers Dwars door de Westhoek, die ze als 24ste beëindigde.

Maar de uitschieter, die kwam van Fleur Moors, die in het West-Vlaamse Boezinge naar de Vlaamse juniorestitel op de weg reed én gleed. Neem dat laatste gerust letterlijk: “Echt zwaar was het parcours niet, maar door de regen wel gevaarlijk. Het was kletsnat. In de voorlaatste ronde probeerde ik weg te rijden met vier rensters, maar ik viel in een bocht”, vertelt Fleur. Maar onze 16-jarige Limburgse stapte weer op, reed weer naar voor, en was in de sprint voor de titel nipt de snelste.

“Dit is mijn eerste kampioenentrui. Altijd fijn”, geniet Fleur bescheiden. Niet vergeten: Fleur komt nog maar pas piepen in het wielrennen en het veldrijden na enkele jaren als handbalster. “Ik heb deze zomer al heel veel geleerd als wegrenster. Vorig jaar reed ik alleen maar kermiskoersen, maar nu ook al enkele UCI-koersen met de Belgische selectie. Dat is een heel groot verschil: je rijdt in veel grotere groepen, en het gaat ook een stukje sneller. Ook in het positioneren voor een sprint heb ik het nog lastig. Maar ik leer veel.”

Enkele weken terug ging Fleur noodgedwongen uit competitie, en dat gebeurt de komende weken weer. “Door een covidinfectie moest ik afzeggen voor de Tour du Gévaudan. Van die ziekte heb ik toch wel even last gehad. Pas twee dagen voor het BK voelde ik me weer goed. En vanaf nu gaat de focus op de examens. Ik studeer biotechnische wetenschappen en heb donderdag mijn eerste examen. Momenteel heb ik niet direct koersen op mijn programma staan. Als ik word geselecteerd, zou ik graag nog meedoen aan het EK en WK."

(foto: Cycling Vlaanderen)