Gianni Meersman: 'Laten we niet aan de klaagmuur staan'

Voor de wegrenners is het coronavirus een drama. Maar wat doet het onding met onze veldrijders? "Zowel onze stage als alle voorbereidingskoersen op de weg zijn geannuleerd", vertelt ploegleider Gianni Meersman. "Toch is er vandaag geen andere aanpak nodig. Meer zelfs, eigenlijk zouden we nu al iets verder moeten staan dan in andere jaren."
 
Onze renners en rensters zijn al even uit hun lenteslaapje ontwaakt. Net iets bruusker dan anders. Ploegleider Gianni Meersman geeft wat meer uitleg over het reilen en zeilen binnen Pauwels Sauzen-Bingoal.
"Normaal zouden we nu aan onze eerste voorbereidingsstage bezig zijn", vertelt de West-Vlaming. "Er stond een ploegstage in het Spaanse Calpe op de agenda, maar die is uiteraard afgelast. Halverwege mei zouden dan met onder meer Puivelde en Verrebroek de eerste wegkoersen betwist worden, gevolgd door een aantal binnen- en buitenlandse rittenkoersen. Maar ondertussen is onze kalender jammer genoeg helemaal leeg, al zeker tot eind juni. Het enige wat overblijft is de VOO-Ronde van Wallonië. Al de rest is afgelast. En nee, er zijn op dit moment geen alternatieven."
 
Meersman, die zich bezighoudt met de samenstelling van de wegkalender, polste ondertussen al bij een aantal andere organisatoren, maar kreeg nog nergens groen licht. "Logisch, want zolang er geen definitieve beslissing van de Nationale Veiligheidsraad is, kan niemand iets zinnigs vertellen. Organisatoren die de handdoek nog niet geworpen hebben, kunnen ook niet anders dan wachten." Voorlopig zit er voor onze renners dus niets anders op dan hun training richting het veldritseizoen beetje bij beetje op te bouwen.
 
Rennersleven
Maar onze ploegleider weigert om te dramatiseren. "Laten we vooral niet aan de klaagmuur gaan staan. Om te beginnen, in België en Nederland heeft iedereen de voorbije weken buiten kunnen fietsen. Onze renners hebben tot vandaag hun duurtrainingen perfect  kunnen afwerken. Niemand heeft wat dat betreft een achterstand. Integendeel, ze zouden nog beter in vorm moeten zijn. Door het coronavirus bestaat het rennersleven in deze periode letterlijk uit trainen, eten en rusten. Voor andere dingen is geen ruimte."
 
Ook richting de winter ziet Meersman voorlopig geen probleem. "Iedereen is gelijk voor de wet! Ook de andere teams komen voorlopig niet aan wedstrijden toe. Alleen een aantal buitenlanders (Frankrijk, Italië, Spanje, ...) hebben een striktere lockdown, maar ook zij mogen vanaf volgende week in principe allemaal buiten trainen. En als er geen voorbereidingskoersen zijn, dan heb je nog zelf in de hand met welke vorm je aan je winter begint."
 
"Dan wordt het kwestie van in de zomermaanden goed op intensiteit te werken op training. Eigenlijk moet je het niet moeilijker maken dan het is: wie het hardst kan afzien op training, zal er van in het begin van het seizoen staan." Wel hoopt Meersman dat hij met zijn renners en rensters nog de zomerstage (van 30 augustus tot 6 september n La Gleize) kan afwerken. "Daarnaast hoop ik dat we de komende maanden nog de gezamenlijke weg- en veldtrainingen in de Vlaamse Ardennen kunnen hervatten. Het groepsgevoel creëren, vind ik belangrijk. En we willen onze atleten toch ook met eigen ogen aan het werk zien."