Laura Verdonschot: 'Zal superdag nodig hebben'

Dit weekend staan de nationale kampioenschappen op het menu. Vandaag blikken we vooruit met onze dames. In België mag Laura Verdonschot zaterdag van start met ambitie. Maud Kaptheijns wil op het NK in Rucphen (zondag) haar progressie voortzetten.

Sanne Cant is in België nog steeds de nummer één en mikt zaterdag op een elfde Belgische titel op rij. "Maar als er van een iemand tegenstand kan komen, dan is het van Laura", vertelde onze teambaas Jurgen Mettepenningen terecht op de persconferentie van de ploeg. "Door haar mindere start van de laatste weken is het nooit tot een echt duel met Sanne kunnen komen. We hopen dat ze zaterdag wel goed vertrekt en Cant lang kan volgen. Dan weet je nooit wat er mogelijk is."

Laura zelf kijkt er in elk geval naar uit. "Twee jaar geleden in Oostende heb ik Sanne lang het vuur aan de schenen kunnen leggen. Uiteindelijk moest ik er wel het onderspit delven in de finale. Ik zat toen stikkapot, vooral omdat ik tijdens de wedstrijd té enthousiast was. Daar heb ik toen in elk geval veel uit geleerd." Maar vertellen dat ze in Antwerpen Cant gaat kloppen, dat doet Laura niet. "Natuurlijk droom ik ervan. En ik zal daar op Linkeroever het beste van mezelf geven. Maar ik zal over uitzonderlijk goede benen moeten beschikken. Sanne mag dit seizoen dan iets minder zijn, richting de kampioenschappen groeit ze altijd naar haar topvorm toe. Dat lijkt me ook dit jaar het geval."

"Maar...", besluit Laura. "Eén ding staat vast. Sanne kan zaterdag alleen maar verliezen. Dat speelt in mijn voordeel. Als ik lang kan aanklampen, kan ze misschien verleid worden tot wat nervositeit."   

Ook Jolien Verschueren staat zaterdag trouwens aan de start van het BK, maar doet dat uiteraard zonder enige vorm van druk. Voor haar is deelname na haar ziekte al een medaille op zich waard. "Ik hoop om zaterdag zeker in dezelfde ronde van de winnares te eindigen", aldus Jolien. "Dat is een doel op zich, maar voor mij niet evident met de vele zandstroken. Dus mag ik niet meer verwachten."

Maud maakt progressie
Moet Laura vooral kijken naar Sanne Cant, dan heeft Maud Kaptheijns het zondag in Rucphen nog een stuk minder gemakkelijk. Met Marianne Vos, Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado, Marianne Worst, Yara Kastelijn en andere Inge van der Heijdens is het NK bijna een WK.  

Wat kan Maud Kaptheijns, die deze winter niet aan haar beste seizoen bezig is, daar tegenoverstellen? "Ik kan niet meer dan mijn uiterste best doen", vertelt Maud. "Het belangrijkste is dat ik wel licht in de duisternis zie. Het gaat steeds beter met mij. Ik kan ook weer trainen zoals het hoort, en dat loont tijdens de wedstrijden. In Diegem bijvoorbeeld reed ik echt met een goed gevoel rond. Alleen zie je dat voorlopig nog niet aan de resultaten. Maar ik hoop dat ook dat snel terugkomt."

"Of dat al kan op het Nederlands kampioenschap? Goh, de opgelopen achterstand kan ik niet zomaar wegwerken in deze periode van het seizoen. Mijn grootste hoop voor zondag is dat ik een goede dag heb en dat ik de cross langs de voorkant kan bekijken in plaats van achter de feiten aan te hollen."

Foto's: ©Photopress.be