Met drie kanshebbers - en één kopman - naar BK Elite

Na de dames en de U23-renners is het zondag de beurt aan de profs om hun nationaal kampioenschap af te werken. Het BK is er voor Pauwels Sauzen-Bingoal eentje met veel inzet. In de media worden zes, zeven favorieten genoemd. Drie ervan dragen ons roodzwarte shirt!

Vooreerst die: we staan zondagnamiddag om kwart na drie met 'n zessen aan de start. Daan Soete is er jammer genoeg nog steeds niet bij met een sleutelbeenbreuk. Wel bij de 24 Elite-deelnemers: Dieter Vanthourenhout, Yannick Peeters. Diether Sweeck, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck en Eli Iserbyt.

De drie laatste zijn onze drie speerpunten. "Michael, Laurens en Eli kunnen alle drie Belgisch kampioen worden", aldus teammanager Jurgen Mettepenningen. "We starten met Eli als kopman. Die status heeft hij afgedwongen met zijn prestaties tijdens het voorbije seizoen. Hij is onze nummer één. Niemand kan in de laatste ronde een versnelling plaatsen zoals Eli."

“Maar als na een kwartier koers blijkt dat Eli niet over een superdag beschikt, dan moeten we niet twijfelen en brengen we Michaël of Laurens in stelling. Daarom zal communicatie belangrijk zijn", gaat Jurgen voort. "Zowel tussen de renners onderling als tussen de renners en de begeleiders langs de kant. Want wie zondag niet 100 procent is, maakt geen kans. Dus moeten we eerlijk blijven. We komen zaterdagavond al bijeen om duidelijke afspraken te maken."

Het vernieuwde parcours biedt mogelijkheden om de numerieke meerderheid uit te spelen", vindt Mario. “Dit is nu eens een parcours waar je op een propere manier een gat kan laten vallen. Een hapering in het zand kan volstaan. Want waar je in Koksijde nog een tweede spoor kan zoeken, is dat in het Scheldezand onmogelijk.”

"Ja, we mikken op de titel. En we voelen ons favoriet. Maar... Het is ook niet van moeten", gooide Jurgen er op de perconferentie ook nog tussen. "Bij de start van het seizoen had ik  tien zeges in tv-crossen als doel vooropgesteld. Op 1 november hadden we ons doel al bereikt. Ons seizoen is geslaagd, maar dit zou natuurlijk wel een mooie kers op de taart zijn."

De belangrijkste uitspraken van onze drie toppers tijdens de persconferentie naar aanleiding van het BK:
Michael Vanthourenhout: "Natuurlijk is Eli kopman"
"De cross wordt zondag gemaakt in de zandpassages. Ik ben daar geen specialist in en was dus vooral blij toen ik tijdens de verkenning merkte dat het aantal zandstroken toch iets minder is dan tijdens de Scheldecross."
"Eli is kopman. In de eerste maanden van het seizoen overvleugelde hij iedereen. Dan bestaat daar geen twijfel over. Uiteraard gaan we het ploegenspel spelen. Of ik zelf een kans heb? Goh, dat is moeilijk te voorspellen. Ik weet wel dat ik alleen zal moeten binnenkomen daarvoor."

Laurens Sweeck: "Naar mijn gevoel niet minder zand"
"Ja, je mag mij een zandspecialist noemen.  Maar bekijk de uitslagen van Eli. Dan is het logisch dat - als er een kopman gekozen moet worden - dat Eli wordt . Daar kan ik mee leven", aldus Laurens die zich voorbereidde op Mallorca.
"Over het parcours ben ik tevreden. Velen vertellen het omgekeerde, maar in mijn ogen ligt er meer zand dan tijdens de Scheldecross. De stukken zijn dan wel korter, in zijn totaliteit lijkt de afstand groter."

Eli Iserbyt: "Ik zal uitgaan van eigen sterkte"
"Het belangrijkste verschil met de omloop van de Scheldecross is dat je een paar keer meer dat bergje op moet in het park. In combinatie met het vele bochtenwerk in dat eerste deel van het parcours mag ik absoluut niet klagen."
"Dat ik favoriet ben? Dat brengt in mijn geval maar weinig extra druk met zich mee. Het is ook niet van moéten. Bij de jeugd was dat wel zo. Maar bij de elites heb ik in principe nog minstens tien jaar tijd. Ik ben nog altijd maar 22, hé."
"Over de samenwerking met de ploegmaats: Ik verwacht niet dat iemand zich opoffert voor een ander. We moeten vooral niet tégen elkaar rijden. Als Laurens op kop zit en ik kan er alleen naar toe, dan kan dat. Omgekeerd ook! En we gaan zeker praten tijdens de wedstrijd. Wie voelt zich goed? Wie niet? Alleen als we alledrie helemaal top zijn, hebben we een luxeprobleem. Maar dat lossen we onderling wel op."

Foto: ©Photopress.be