Michael na ministage: 'Voorbereiding verloopt vlekkeloos'

Pauwels Sauzen-Bingoal heeft er zonet een midweekstage in de Ardennen opzitten. Eén van onze aanwezige profs was Michael Vanthourenhout (26), die van de tweedaagse zelfs een driedaagse maakte. Dinsdag trok hij mee op pad met het Belgische team onder leiding van bondscoach - en neef - Sven Vanthourenhout. "Stilaan drijven we de intensiteit op. Zondag vertrek ik naar Livigno voor een weekje op hoogte."
 
Dat hij zich geamuseerd heeft, vertelt onze naar Oost-Vlaanderen uitgeweken West-Vlaming. "Voor de eerste keer sinds het WK in Dübendorf heb ik buitenshuis geslapen. Plezant om 's avonds nog eens te kunnen bijkletsen met de ploegmaats. De trainingen zelf waren best zwaar lastig, met dank aan het warme weer. Niet erg, hoor."
 
Het was toeval, dat bondscoach Sven Vanthourenhout dinsdag een dagje Ardennen had gepland met het kruim van de Belgische veldritprofs. "We waren met een twaalftal. Van de toppers ontbrak alleen Laurens (Sweeck, die al maanden geleden een individuele stage in Frankrijk had ingelast, red) en Quinten Hermans. Verder was iedereen van de partij voor een tocht van 160 kilometer en 3000 hoogtemeters op de klassieke hellingen daar in de buurt."
 
Livigno
Ook in dit gezelschap: Eli Iserbyt en Michaels broer Dieter. "Met ons drieën zijn we in onze ondertussen vaste uitvalsbasis in La Gleize blijven slapen. Woensdag kwamen daar nog Ryan Kamp, Pim Ronhaar en Toon Vandebosch bij. Samen met Gianni Meersman, Mario De Clercq en mecanicien Bart Risbourg, die ons begeleidden. Onze eerste dag in teamverband maalden we 90 kilometer, donderdag stond weer een langere tocht op de agenda. Opnieuw zo'n 160 kilometer, deze keer met 2.600 hoogtemeters. Mooie duurtrainingen, en de beklimmingen onderweg zorgden toch voor de nodige intensiteit."
 
Zondag vertrekt Michael opnieuw op stage. "Een weekje op hoogte in Livigno", vertelt hij. "Daarna maak ik mij op voor een tweetal oefenkoersen. Op 12 en 19 juli sta ik aan de start van de wedstrijden in respectievelijk Kruisem en Iddergem. Koersjes voor elites zonder contract, waarin dit jaar uitzonderlijk ook profs uit continentale ploegen mogen meedoen. Dat zijn wedstrijden van 120 kilometer, ideaal om nog wat interval te trainen. In augustus rij ik met de ploegmaats de Heistse Pijl, de Ronde van Vlaams-Brabant en de Ronde van Wallonië, om dan via een nieuwe ploegstage de opstap naar het veldritseizoen te maken."
 
Winnen
En daar kijkt Michael naar uit met een positief gevoel. "Ik denk dat het een paar jaar geleden is dat mijn voorbereiding zo vlekkeloos verliep. Geen blessures, geen ziektes, ... Als ik ook de komende twee maanden gevrijwaard blijf van pech, kan het niet anders dan dat ik met een steengoede basis aan het seizoen begin. Hopelijk rendeert dat deze winter in een constante vormcurve en - vooral - kan ik een aantal keer meedoen voor de overwinning."
 
Michael is niet de veelwinnaar binnen Pauwels Sauzen-Bingoal, maar hij toonde zich vorig jaar bijzonder nuttig in teamverband. Big boss Jurgen Mettepenningen noemt Michael nog altijd één van zijn drie kopmannen bij de mannen elite. "Natuurlijk stak Eli er vorige winter bovenuit", beseft ook Michael. "Maar we herbeginnen dit jaar opnieuw met ons drieën op min of meer gelijke hoogte aan het seizoen en we zien de eerste wedstrijden wel hoe het loopt. En natuurlijk zullen we elkaar helpen indien nodig. Toch hoop ik ook individueel op een paar overwinningen. Zeker in de periode dat Mathieu en Wout er nog niet bij zijn, moet ik in staat zijn een paar keer te kunnen meedelen in de buit."
Foto: © Davy De Blieck