Ook Michael en Denise klaar voor nieuw seizoen

Donderdag las u al hoe Eli Iserbyt na zijn contractverlenging uitkijkt naar het nieuwe veldritseizoen. Maar ook onze twee andere sterkhouders sinds jaar en dag, Michael Vanthourenhout en Denise Betsema, zijn er klaar voor: “Eindelijk gaat het weer beginnen”

Zowel Michael als Denise zijn pure veldrijders, voor wie de zomer telkens volledig in het teken staat van het veld. Allebei kwamen ze uit de voorbereidingsperiode met heel veel zin in wat komt. “Sinds onze veldritstage kijk ik echt uit naar de cross”, vertelt Michael. “We hebben veel gekoerst en getraind op de weg, maar in de laatste wegwedstrijden zat ik met het hoofd al in het veld. Het mag beginnen. Leuk ook dat het meteen start met nat weer, en niet bij dertig graden. Zo heb ik het liever: echte cross.”

Ook Denise kijkt er al een tijd naar uit om ieder weekend haar eiland Texel om te ruilen voor een veld in Vlaanderen of elders in het buitenland. “Eindelijk gaat het weer beginnen. Ik kijk er super naar uit. Met gezonde spanning. Ik ben benieuwd om te zien waar ik ga staan. Mijn trainingsopbouw werd wat aangepast. Ik heb meer crossspecifiek getraind. Benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Het wordt ook top om iedereen terug te zien. Ook daar kijk ik heel erg naar uit.”

Zowel voor Denise als voor Michael verliep de laatste aanloop via buitenlandse wegen. “Ik trainde twaalf dagen in het Italiaanse Livigno, waar ik op tweeduizend meter hoogte verbleef”, aldus Michael. Denise koos dan weer voor een stage ‘slash’ fietsvakantie met haar gezin: “Tweeëneenhalve week in het zuiden van Frankrijk en het noorden van Spanje. Onder meer in de Pyreneeën en het Baskenland. De omgeving kozen we uit voor het fietsen, maar het was voor mij ook superbelangrijk dat mijn gezin erbij was en ik ook tijd had voor hen.”

Qua programma ziet het seizoen van Michael en Denise er net wat anders uit dan vorig jaar: “Vorige winter was ik aan het eind van het seizoen niet helemaal fit meer”, kijkt Denise terug. “Daar heb ik uit geleerd. Ik had toen vooraf niet gekozen voor een klassement, en stond plots overal vooraan op een plek die ik wilde verdedigen. Nu leg ik de focus vooral op de Wereldbeker. Daarnaast rijd ik ook heel veel, maar ga ik toch iets voorzichtiger mijn wedstrijden kiezen.” Michael kiest net voor de omgekeerde beweging: meer wedstrijden. “Op vraag van de ploeg rijd ik zo goed als alles. Al zeker alle klassementscrossen, dus voor het eerst bij de profs ook de volledige Superprestige.”

Het laatste woord is voor Michael, die vijf maand terug een hoogtepunt beleefde dat de komende maanden moeilijk tot niet te evenaren valt: de geboorte van zoontje Arthur. Net als Denise weet hij nu wat het is om een ouder te zijn: “Nu ik papa ben, zal ik sportieve ontgoochelingen iets makkelijker kunnen relativeren, denk ik. Als je na een mindere wedstrijd je kind ziet, ben je al een stuk minder ambetant. Wat niet wil zeggen dat ik minder gemotiveerd ben. Zeker niet.”