Pim revelatie van Dendermonde: ‘Ik dacht: huh?’

Zeggen dat onze Nederlandse talenten het prima doen, is een open deur intrappen. Ryan Kamp en Fem van Empel zijn misschien wel dé crossrevelaties van het seizoen, maar in Dendermonde verbaasde ook onze negentienjarige Pim Ronhaar met een toptienplek. Een interview!
 
Achtste werd Pim in Dendermonde. Op een loodzware omloop, in de Wereldbeker, als negentienjarig broekje tussen de profs. De eerstvolgende tiener in Dendermonde werd … 43ste. Het begon nochtans stroef voor Pim, in onze thuiscross. “De eerste twee bochten keek ik achter me en zag ik maar tien renners achter me. Ik dacht: ‘wat?’. Maar bij de tweede passage door de materiaalpost lag ik al vijftiende. Geen idee waar ik al die renners heb ingehaald, maar het ging supersnel.”
 
En die remonte, die bleef maar duren, meer dan een uur lang. “Plots reed ik tiende zonder dat ik het besefte en zag ik renners als Tom Pidcock terugzakken. Ik dacht ‘huh?’. In de laatste ronden moest ik bijna constant lopen, er zat bijna niks meer op, maar ik denk dat dat bij iedereen zo was. De modder werd zó dik. Maar met nog een ronde extra had er misschien zelfs nog wat plaatswinst in gezeten.”
 
Dat Pim net op zijn best is in een goeie ouderwetse moddercross, is geen verrassing. “Omdat het weer zo slecht was, werd het een ‘old school’ cross. Ik heb het er vorige week nog over gehad: eigenlijk ben ik te laat geboren. Crossen worden almaar sneller. En als er te veel gelopen moet worden beginnen renners al te klagen. Maar daar kan ik niet tegen: neem een wei, ram er een paar paaltjes in, en het is cross. Het regende de laatste jaren ook niet veel. Maar nu gelukkig wel.”
 
De achtste plek in een Wereldbeker is Pims uitschieter dit seizoen. “Ik zit al het hele seizoen rond plek 15-18. Maar dit is heel super. Ik kwam al heel dicht bij de top tien, maar zit er nu ook eens in. Ik heb Essen en Zolder niet gereden, dat scheelt. Ik ben ook nog maar negentien jaar, ik denk niet dat het verstandig is om nu alle crossen te rijden. Zeker in deze weersomstandigheden. Daardoor was ik in Dendermonde frisser dan de rest. Ik reed 1u10, maar de cross voelde voor mij zelfs niet lang.”
 
Na 'een paar dagen goed rusten en trainen' komt Pim weer in actie in Baal en in Hulst. Daar zal hij bij de start al kunnen profiteren van de gigantische sprong in de internationale ranglijst die hij maakt door de in Dendermonde gewonnen UCI-punten.
 
(foto's Davy De Blieck)