Toon Vandebosch verbaasde zichzelf in Lokeren

Niet alleen onze mannen-elite kwamen voortreffelijk voor de dag in de openingscross in Lokeren, ook al onze beloften deden dat. Toon Vandebosch en Ryan Kamp waren niet alleen vijfde en zesde, maar stonden daarmee ook helemaal bovenaan het denkbeeldige U23-klassement. “Dit had ik helemaal niet aan zien komen”, genoot Toon.

Het duurde zaterdag een tijdje voor Toon Vandebosch zich voorin had kunnen manifesteren. “Ik stond op de derde startrij, en was pas rond de twintigste weg. Pas half wedstrijd kwam ik in de groep voor podium. Dan zit je natuurlijk in die ‘moral’. Maar toen het de laatste ronden begon te regenen, bleef ik langer op grifo-tubes dan de rest en moest ik gaatjes laten. De laatste anderhalve ronde schakelde ik over naar betere tubes, maar was het beste bij mij eraf.”

Toon blijft met zijn prestatie van de openingscross in de flow van het voorbije wegseizoen, waarin hij onder meer verraste in de Ardennenrit van de Ronde van Wallonië. Daarin reed hij bergop vlot op kop van een peloton vol WorldTour-profs. “De laatste jaren heb ik in de zomer wel altijd iets aan de hand gehad. Nu was het eindelijk eens een zomer zonder al te veel problemen. Dat zag je in de wegwedstrijden, en nu blijkbaar weer. Da’s plezant.”

Toch had onze Kempenaar het in Lokeren niet zó goed verwacht. “Dit had ik helemaal niet aan zien komen. Het begin van het seizoen is altijd een vraagteken. Je weet ongeveer hoe goed je zelf bent, maar niet hoe de concurrentie is. En ik denk dat het gevoel de komende wedstrijden nog beter kan gaan worden. Eerlijk gezegd: ik had in Lokeren het goeie gevoel nog niet echt te pakken. Ik had niet het gevoel dat ik maximaal kon gaan.”

Toon is sinds het begin van deze maand profrenner, maar zal deze winter ook nog geregeld zijn Belgische kampioenentrui kunnen tonen in de U23-crossen. “Ik mik bij de beloften vooral op de kampioenschappen en de Wereldbeker.”

(foto's Photopress.be)