1-3-4-5-6: roodzwart domineert Ethias Cross in Lokeren

Goed begonnen is half gewonnen. Een huizenhoog cliché, maar daar malen we niet om na de Belgische openingscross. Een hecht Pauwels Sauzen-Bingoalblok zette de Ethias Cross in Lokeren helemaal naar haar hand, met winst van Eli Iserbyt en vijf (5!) man in de top zes.

Tom Meeusen opende het best in het  Park ter Beuken. Maar als hij even omkeek, zag de Kempenaar meteen een aantal roodhemden in het wiel. Eli Iserbyt en Laurens Sweeck volgden alert, maar ook Michael Vanthourenhout en Ryan Kamp waren in de buurt. En wat later pikte ook Toon Vandebosch mee aan. Een overtal dat even later goed van pas kwam.

En 'even later', dat was na een twintigtal minuten koers, toen Eli plots wat voorsprong sprokkelde. Een versnelling die de tegenstanders niet konden beantwoorden. Mede dankzij de ploegmaats die verdienstelijk afstoppingswerk leverden. Maar ook Eli zelf beschikt duidelijk al over een meer dan aanvaardbaar niveau, wat ervoor zorgde dat hij veertig minuten later zijn solo succesvol kon afronden.
 
Toon Aerts rukte na een matige start nog op naar de tweede stek, maar achter hem was het al roodzwart wat de klok sloeg. Laurens hield Michael af in het 'duelletje' voor de derde podiumplaats, terwijl onze youngsters Ryan Kamp en Toon Vandebosch met plaatsen vijf en zes aan de haal gingen. Knap werk van onze mannen. Dat ziet er goed uit voor de eerstvolgende weken.
 

Eli: “Vertrouwen opgedaan op BK”
“In de openingsronden moest ik er wat inkomen, maar daarna ging het steeds beter”, vertelde Eli. “Toen ik aan de leiding reed en er achter mij een foutje gemaakt, kon ik een kloofje slaan. Met dank aan de ploegmaats die afstopten, kon ik die voorsprong snel uitbreiden. Eenmaal Toon Aerts in tweede positie, focuste ik vooral op het behouden van de kloof en zocht ik een tempo dat ik kon aanhouden.”

Dat hij gediend was door het weer, gaf Eli nog mee. “Zo werden de technische vaardigheden belangrijker. Ik ben zeker nog niet honderd procent, maar met een goede techniek kan je dat op dit parcours wel een beetje verdoezelen. Maar een echte versnelling had ik vandaag nog niet in de benen. Uiteraard geeft dit vertrouwen. Vertrouwen dat ik ook al opdeed tijdens het BK, waar ik mee was met de kopgroep. Daar merkte ik dat de vorm nu al aanvaardbaar is.”

Laurens: "Dit biedt perspectief"
Laurens finishte als derde. “Deze sterke teamprestatie biedt perspectieven”, vertelde Sweeck. “Hier kunnen we verder op bouwen. Toen Eli een kloof had geslagen, was het aan ons om af te stoppen en de boel stil te leggen. Zo hebben we ook ons aandeel in zijn zege. Ik kan vrede nemen met die derde plaats. Het is er nog wat inkomen, zo die eerste cross van het seizoen. Maar Eli was vandaag duidelijk de beste. Hij hield van bij de start meteen een heel strak tempo aan en toen hij ging aanvallen, wist ik genoeg.”

Michael Vanthourenhout miste maar net het podium. "Ik zat op sommige momenten iets te ver. Ik moest ook af en toe wat zoeken naar een eigen tempo. Dit was best een zware cross om mee te beginnen. Wat me meest tevreden stelt, is dat ik een goede finale reed en uiteindelijk nog dicht bij het podium eindig. Het kan de komende weken alleen maar beter worden, denk ik."

GOUD VOOR PIM!
Extra leuk nieuws rolde ook binnen uit Nederland. In Sittard kroonde Pim Ronhaar zich tot nationaal mountainbike-kampioen bij de beloften. Onze tweede belofte aan de start, Luke Verburg, werd fraai vierde. Topdagje voor onze mannen!

Uitslag Heren Elite Lokeren (76 dlns):
1. Eli Iserbyt in 1h00'06"
2. Toon Aerts op 43"
3. Laurens Sweeck op 1'10"
4. Michael Vanthourenhout op 1'12"
5. Toon Vandebosch op 1'28"
6. Ryan Kamp op 1'32"
16. Witse Meeussen op 2'54"
17. Anton Ferdinande op 2'59"
26. Dieter Vanthourenhout op 4'53"
28. Jarno Bellens op 5'12"
 
Foto's: © Photopress.be