BK-zilver voor Laurens, NK-zilver voor Ryan

Wout van Aert pakte in Middelkerke zijn vijfde BK-titel in het veld. Laurens Sweeck was best of the rest en bevestigde daarmee zijn status als zandspecialist. Ook Michael en Toon haalden de top tien, terwijl Eli een complete offday kende. Ryan Kamp pakte op zijn beurt zilver in Nederland, Witse Meeussen (5de) was onze beste belofte in België.

Tegen Wout van Aert was geen kruit gewassen op het BK. Daarachter kregen we wel een open strijd voor de andere medailles. Daarin speelden Eli en Michael nooit een rol na een rampzalige start. Vooral Eli kende een offday en verliet vroegtijdig de wedstrijd. Michael knokte zich wel nog terug in de koers, maar kwam in de slotronde te kort voor het podium.

Wie wel zijn rol speelde was Laurens. Op het zandparcours van Lombardsijde moest hij in de beginfase Toon Aerts en Quinten Hermans voor zich dulden, maar na een sterke tweede wedstrijdhelft pakte hij toch nog het zilver. Een medaille die hem deugd deed, gaf hij achteraf toe.

"Natuurlijk had ik liever een perfecte start gekend", vertelde hij. "Toen ik nu vooraan kwam, was van Van Aert geen spoor meer. Jammer, mits een goede start had ik misschien een eind kunnen meegaan met hem. In de achtervolging geraakte ik eerst voorop met Quinten Hermans, maar hij maakte teveel foutjes, waardoor ik hem achter mij kon laten."

"Ik heb niet de beste weken achter de rug, ben ook licht ziek geweest en had misschien eerder moeten beslissen om eens een koers te skippen, maar de druk van de klassementen weerhield mij daarvan. Dat is nu eenmaal de tol van een slecht seizoen. Maar nu gaat het toch beter. Stiekem droom ik nog van een topprestatie op het WK in Fayetteville. Zoals iedereen zeker, nu bekend is dat zowel Van der Poel als Van Aert er niet bij zijn. We krijgen allemaal een unieke kans."

Ryan vice-beloftenkampioen in Nederland
Michael werd 6de, Toon Vandebosch 9de. Het voorafgaande beloften-BK werd een strijd tussen Jenthe Michels en Emiel Verstrynghe, met Joran Wyseure de hele wedstrijd lang op een tiental seconden. Verstrynghe trok in de slotronde het laken naar zich toe. Witse werd verdienstelijk vijfde, Anton eindigde op plaats acht. Lukas tot slot werd 14de.

In Nederland mochten de beloften mee van start met de profs. In die wedstrijd werd Ryan heel mooi vierde, na Van der Haar, Van Kessel en Hendrikx. De Nederlandse U23-titel moest Ryan aan Mees Hendrikx laten, maar hij hield wel Pim Ronhaar af in de strijd om het zilver.

Foto's: ©Photopress