Bredene: Michael derde in afscheidscross broer Dieter

Michael Vanthourenhout is vandaag derde geworden in de Ethias Cross in Bredene. Die wedstrijd stond voor ons eigenlijk meer in het teken van het afscheid van Michaels broer Dieter. Die zette in de Grasduinen een punt achter een mooie carrière.

Mathieu van der Poel, Toon Aerts en Gianni Vermeersch namen de beste start in Bredene. Michael volgde iets verderop en leek de aansluiting te maken, tot een weerbarstige ketting hem terugsloeg. "Toen wist ik meteen dat de overwinning er niet meer in zat", vertelt Michael. "Waarna ik de keuze heb gemaakt om voor die derde plaats te gaan op een zo zuinig mogelijke manier. Dat is goed gelukt."

Ook meer dan verdienstelijk: een tiende plaats voor onze belofte Anton Ferdinande. "Al had ik geen superdag", vertelde hij even voorbij de finish, waar hij samen met Michael de afscheidnemende Dieter opwachtte. Dieter zelf eindigde in zijn laatste wedstrijd als 18de, Witse Meeussen iets verderop als 22ste.

Zowel voor als na de wedstrijd werd Dieter in de bloemen gezet. Door organisator Golazo, door VTM en ook door de ploeg. Blijkt dat de oudste van het broederpaar een bijzonder graag geziene renner in het peloton was. Ook onze teammanager Jurgen Mettepenningen had alleen maar lof. "Hij presteerde zelf, was een prima wegkapitein en helper, en de mentor van Michael. We nemen vandaag afscheid van een zeer waardevolle pion."

Coach
Michael vond het zowaar emotioneel. "Dit is een speciaal moment, ja. Ik hoop echt dat hij van zijn laatste uur in het veld heeft kunnen genieten." Dieter blikte tevreden terug. "Het is mooi geweest. Die veertien jaar als prof, maar ook vandaag. Jammer genoeg zonder publiek, maar het was toch een beetje 'voor eigen volk': in West-Vlaanderen en in een cross die ik twee keer gewonnen heb."

Dat hij de cross heeft zien evolueren, zegt hij. "Ik was er al bij in het tijdperk Nys-Wellens en De Clercq-Vervecken. Nu zijn Wout en Mathieu de toppers. Sportief het hoogste niveau ooit denk ik." Tot slot wilde Dieter iedereen nog een keer bedanken. "Ik noem liever geen namen, want ik ga er vergeten. Maar ik heb het over iedereen die mij de voorbije jaren gesteund heeft, zowel voor als achter de schermen, mijn familie, de ploeg, de mannen in de materiaalpost, enzovoort... "

Volgende week begint Dieter aan zijn nieuwe leven. Hij gaat in een fietsenzaak werken en wordt ook coach van jonge renners. Op termijn hoopt hij daarin door te groeien. En daar wenst het volledige team hem alle succes bij! 

Uitslag Bredene:
1. Mathieu van der Poel
2. Toon Aerts op 1'
3. Michael Vanthourenhout op 1'35"
10. Anton Ferdinande op 2'09"
18. Dieter Vanthourenhout op 3'47"
21. Witse Meeussen op 4'02"
23. Arne Baers (Callant-Pauwels Sauzen) op 4'04"

Foto's: ©Photopress.be