Denise (3de) en Fem (5de) bevestigen goede vorm in Boom

Tegenslag voor onze kopvrouwen in Boom: Denise Betsema moest een schoenwissel doorvoeren, Fem van Empel had een paar ronden amper grip bij het lopen. Dankzij een goede tweede koershelft werden ze toch derde en vijfde.

Epische omstandigheden in de Superprestigemanche van Boom. Hevige regen zorgde niet alleen voor een zware, maar ook voor een glibberige omloop.  "Een parcours waar iedereen wel op zijn plaats terechtkomt", zei Denise achteraf. "Behalve als je tegenslag hebt."

Denise overkwam het in de openingsronde. Na contact met een fiets van een collega, geraakte haar schoensluiting stuk. "Ik fietste nog anderhalve ronde door, maar ik verloor te veel terrein omdat ik geen kracht kon zetten. Er zat niets anders op dan te wisselen, maar daar verlies je tijd mee... "

Rond half koers kwam Denise als zevende door, nog een eind achter Fem,  "Maar dankzij een sterke tweede helft, geraakte ik toch nog op het podium. Even had ik nog zicht op de tweede plek, maar de verspeelde krachten in de beginfase kwam ik toch tekort." Met haar derde plaats beperkte Denise wel de schade in de tussenstand van de Superprestige.

Ook Fem had het in de beginfase niet gemakkelijk. "Ik was nochtans enthousiast van start gegaan", lachte onze U23-wereldkampioene. "Ik vind het zalig om in deze omstandigheden te crossen. Het mag voor mij elke week zo zijn. Maar ik maakte wel een inschattingsfout. Omdat mijn voeten niet zo goed tegen de koude kunnen, had ik plastic zakjes onder mijn voeten gebruikt. Maar het gevolg was dat ik bij het lopen amper grip had. Ik schoof in mijn schoenen heen en weer. Een leermomentje..."

Eenmaal dat probleem opgelost, kon Fem weer opschuiven richting top vijf. En die vijfde plaats pakte ze finaal ook, voor onder meer Worst en Alvarado. Laura werd in Boom 21ste. Volgende week ligt de focus op de Wereldbeker in het Italiaanse Val di Sole, een cross in de sneeuw!

Uitslag Elite Vrouwen (63 dlnrs):
1. Lucinda Brand
2. Inge van der Heijden op 37"
3. Denise Betsema op 43"
5. Fem van Empel op 1'04"
21. Laura Verdonschot op 5'07"

Tussenstand Superprestige:
1. Lucinda Brand - 71 punten
2. Denise Betsema - 68
3. Annemarie Worst - 65
11. Fem van Empel - 17
21. Leonie Bentveld - 5

Foto's: © Photopress.be