Denise glijdt naar derde plaats in Lille

Ook een besneeuwde bodem brengt Denise Betsema en Fem van Empel niet uit evenwicht. Denise reed na een knalstart naar de derde plaats in Lille, Fem werd zevende.

Het was Denise die de eerste ronden van de voorlaatste manche van de X2O Trofee in Lille in handen nam. De tussenspurt na de openingsronde zorgde ervoor dat ze tien seconden bonificatie terugnam in de strijd voor eindwinst. Thuisrijdster Sanne Cant leek lange tijd de taaiste concurrente te gaan worden in de strijd voor de dagzege, maar aan het eind kwamen ook Europees kampioene Ceylin Alvarado en leidster Lucinda Brand aansluiten.  

Enkele dure foutjes deden Denise uiteindelijk de aansluiting bij de kopgroep verliezen. Ze finishte als derde, en speelde door het gaatje van dertien seconden helaas ook nog de tijdswinst van de tussenspurt weer kwijt. Denise volgt in het klassement nu op 41 seconden van Brand. Beloftewereldkampioene Fem van Empel gleed naar de zevende plek, en hield daar daags na de pech van Middelkerke een goed gevoel aan over.

De foutjes van Denise in de slotronde, die werden veroorzaakt door een vastgekoekte brij bevroren sneeuw in haar klikpedalen. “Ik geraakte niet meer ingeklikt. Maar iedereen had daar wel last van, denk ik. Zo verloor ik wel veel tijd. Daar baal ik van. Ik had op zijn minst gehoopt om samen met Lucinda over de finish te komen. Ik had er nochtans alles aan gedaan om in het begin seconden terug te nemen, maar alles kan nog steeds: er komt nog een cross voor dit klassement.” Volgende week zondag eindigt de X2O Trofee in Brussel.

Positieve signalen uit de hoek van Fem, in één van haar eerste crossen op sneeuw: “Van de regen van gisteren naar de sneeuw van vandaag: dat had ik niet gedacht”, lachte Fem. “Maar ik kon mijn ding vandaag wel doen. Ik maakte in het begin echter een paar foutjes. Dan is het moeilijk om meiden terug te halen die normaal al sneller rijden dan mij. Ik denk dat ik tevreden mag zijn over vandaag.” Fem is fraai zesde in het klassement.

Uitslag Lille vrouwen:
1. Ceylin Alvarado
2. Lucinda Brand z.t.
3. Denise Betsema op 13”
7. Fem van Empel 1’45”