Denise imponeert in Beringse klimcross

Denise Betsema heeft de Ethias Cross in Beringen gewonnen. Onze Nederlandse kopvrouw reed van start tot finish aan de leiding. "Dit was een uur lang genieten", glunderde ze na haar eerste seizoenszege.
 
In tegenstelling tot vorige week in Gieten nam Denise in Beringen een prima start. Vanop de tweede startrij schoof ze vlot door naar de kop van de koers. En in de eerste beklimming van de steile mijnterril zorgde ze al voor een lichte afscheiding. Eerst nog in het gezelschap van Inge van der Heijden, daarna solo. Op het einde van de eerste ronde had ze al een voorsprong van een vijftiental seconden gesprokkeld. 
 
De concurrentie verzamelde zich achter Denise, maar die liep alleen maar verder uit. Ruim drie kwartier later finishte ze met een kleine minuut voorsprong op wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado en Eva Lechner. Yara Kastelijn en Shirin van Anrooij, de nummers vier en vijf, eindigden op anderhalve minuut. 
 
Tekenbeet
"Ik had echt goede benen vandaag en dat is wat je nodig hebt op zo'n zwaar parcours. Natuurlijk heb ik ook afgezien. Maar ik voelde me geweldig in mijn element", begon ze na afloop haar relaas. "Op de beklimming kon ik tijd pakken, terwijl ik in de afdalingen wellicht wat verloor omdat ik niet te veel risico's wilde nemen. Maar op de daaropvolgende klim kon ik dat wel weer goedmaken."
 
Dat ze klimmen wel leuk vindt, lachte ze de tanden bloot. "Ik kende dit parcours ook, omdat hier eerder al mountainbikewedstrijden reed. Maar het was wel mijn eerste deelname in een veldrit hier, dus wilde ik toch afwachten wat dat gaf. Maar dat is dus goed uitgedraaid."
 
"Toegegeven, ik werd de voorbije weken lichtjes onrustig omdat een overwinning uitbleef. Dan doet dit echt heel goed. Dit had ik even nodig voor de gemoedsrust. Het is wel zo dat ik een tijd last heb gehad van een tekenbeet. Stilaan komt de topvorm er nu wel aan."
 
Morgen in Zwitserland
Denise was ook enthousiast over haar prima start. "Dat heb je echt nodig, hoor. Ik stond vandaag ook op de tweede startrij, terwijl ik vorige week nog op rij drie stond. Als er dan iets gebeurt, heb je het niet zelf in de hand. Daarom reis ik nu door naar het Zwitserse Bern. Met als doel daar nog extra UCI-punten te pakken en zo een nog betere startpositie te verwerven."
 
Maud Kaptheijns, die sukkelt met een vernauwing aan de liesslagader en volgende maand geopereerd wordt, knokte zich nog naar een 18de plaats, weliswaar op ruime afstand van Denis. Laura Verdonschot was er vandaag niet bij, zij staat morgen aan de start in Bergen. 
 
Uitslag dames Beringen:
1. Denise Betsema
2. Ceylin del Carmen Alvarado op 56"
3. Eva Lechner op 57"
18. Maud Kaptheijns op 5'25"

Foto's: ©Photopress.be