Denise strandt op handvol seconden van eindwinst X2O Trofee

Vijf luttele seconden. Die scheiden Denise Betsema van eindwinst in de X2O Trofee. Onze Texelse werd tweede in de slotmanche in Brussel, na Ceylin del Carmen Alvarado. Fem van Empel werd fraai vierde.

Glibberen en glijden op de VUB-campus in Brussel. Dat was was er in de slotmanche van de X2O Trofee op het menu stond. Denise startte voorzichtig, maar rukte snel op naar plaats twee, achter de technisch vaardige Alvarado. Fem, die haar start helemaal de mist zag ingaan, streed snel voor een plek in de top tien.

De opdracht voor Denise was duidelijk: 41 seconden achterstand op Lucinda Brand goedmaken, wilde ze de eindzege en de bijhorende premie van 30.000 euro voor de eindwinnares. Bij de tussensprint knabbelde ze daar vijf seconden vanaf. Maar de resterende 36 seconden goedmaken, bleek op dit parcours aartsmoeilijk. Onze Texelse trots gaf echter nooit op.

En dat leek ei zo na te lonen, met dank aan een sterke slotronde van Denise, terwijl Brand niet zo beste maatjes was met haar materiaal en in de slotfase veel tijd verloor. Betsema werd bijzonder knap tweede in Brussel, op amper zes seconden van Alvarado, Brand werd 'pas' vijfde, maar hield nog welgeteld vijf seconden over in het klassement.

"Ik baal toch wel", zuchtte Denise achteraf. "Ik wist dat elk foutje hier zou worden afgestraft. En dat geldt ook in geval van materiaalproblemen, waar Lucinda mee te kampen had. Jammer voor haar, maar het hoort er bij. Het gevolg was dat ik er ontzettend dicht bij was. Zo jammer dat het niet is gelukt, maar we hebben het ongelooflijk spannend gehouden."

Ontgoocheling dus, maar Denise hield er de glimlach bij. "Ach. Anderzijds ben ik ook blij met die tweede plaats en dat ik heb kunnen strijden tot de laatste meters. Vijf secondjes verschil in acht uur crossen. Veel dichter kan je niet komen. En in finale kwam ik ook nog dicht bij Ceylin voor dagwinst. Ook dat lukte net niet."

En onze U23-wereldkampioene Fem van Empel verbaasde eens te meer met een knappe vierde plek. "Mijn start was niet zo goed. Ik moest van de fiets en ging pas als 25ste de eerste klim op. Ik hoopte nochtans Denise te helpen, maar dat viel tegen. Voor mezelf hoopte ik dat de wedstrijd nog een rondje langer duurde. Ik had een goed gevoel op de schuine kant. Ik maakte nauwelijks fouten, maar werd toch een paar keer opgehouden. Uiteindelijk eindig ik niet zo ver van het podium. Maar die bad-eend wordt sowieso een doel voor volgend jaar."