Eli en Michael behouden WB-podium in Hoogerheide

We sloten de Wereldbeker editie 2019-2020 af met twee renners op het eindpodium. Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout bleven dankzij hun respectievelijke derde en vierde plaats in de daguitslag op 2 en 3 in de eindstand.

De modder van de voorbije weken had in Hoogerheide plaatsgemaakt voor een droog, snel parcours. Het zorgde voor grote groepen, zelfs bij de mannen-elite. In de beginfase zagen we een actieve Michael Vanthourenhout en een poging van Laurens Sweeck, maar het was thuisrenner Mathieu van der Poel die de koers deed ontploffen. Achter de rug van de wereldkampioen streed Eli Iserbyt de strijd voor de overige podiumplaatsen met wereldbekereindwinnaar Toon Aerts, een duel dat hij als derde afsloot.

“Gisteren was mijn gevoel echt niet goed, vandaag was dat al heel veel beter", aldus Eli. "Zeker op zo’n snel parcours, dat normaal echt niets voor mij is. Kijk maar naar Zolder. Toen Mathieu ging, zat ik in perfecte positie. Maar hij ging iets te snel, en toen was mijn geluk dat we achter hem met twee weg waren, en dat Michael en Laurens achter ons goed werk deden om ons een mooie voorsprong te geven. Toen zaten we redelijk comfortabel in die strijd voor podium. Toon was echter veel sneller op de balken, en aan het eind voelde ik ook dat het een beetje op was. Met vier overwinningen is het een hele mooie Wereldbeker voor me geweest. En: het zit goed voor volgende week.”

Dat Michael een begenadigde dag had, bewees hij door aan het langste eind te trekken in de strijd voor plaats vier. “Toen Mathieu, Eli en Toon waren weggereden, viel het bij ons een beetje stil en moest ik me focussen op het klassement. Het was een beetje gokken voor de vierde plaats, maar ik voelde in de laatste ronden dat ik het in mijn groepje wel een beetje in handen had. Als ik bergop doortrok, zat er nog iets op. Al bij al had ik wel een goed gevoel. Nommay was zo kort na mijn stage nog niet super, maar nu ging het al een stuk beter. Richting volgende week zou het normaal nog wel ietsje moeten beteren.”

Bij de vrouwen zei de tiende plek van Laura Verdonschot niet alles. Onze jonge Limburgse perste een stevige inhaalrace uit de benen die toont dat ze klaar is voor alles wat volgt. “Ik stond pas op de derde rij en had het geluk in de start niet helemaal aan mijn zijde. Om dan in een hele snelle cross terug te komen, moet je goed zijn. Maar goed voelde ik me. Die achtervolging kostte natuurlijk heel veel krachten, en net toen ik kwam aansluiten opende Yara de wedstrijd. Toen moest ik wel even op adem komen. Mijn stage in Spanje gaat er de komende weken pas echt uitkomen, denk ik. En als dat zo is, ziet het er goed uit.”

Uitslagen elite Hoogerheide

Mannen:
1. Mathieu van der Poel (Ned)
3. Eli Iserbyt op 43”
4. Michael Vanthourenhout 49”
9. Laurens Sweeck 59”
26. Diether Sweeck 3’00”
27. Dieter Vanthourenhout 3’07”
30. Daan Soete 3'38"

Vrouwen:
1. Lucinda Brand (Ned)
10. Laura Verdonschot op 44”  

(foto's Photopress.be)