Eli en Toon tonen zich in Ardennenrit Baloise Belgium Tour

Dat de koninginnenrit van de Baloise Belgium Tour eindigt op een sprint met een -weliswaar gedecimeerd -peloton, zegt wat over de lastigheidsgraad. "Net niet zwaar genoeg voor onze kopmannen om een topresultaat te rijden", aldus ploegleider Gianni Meersman. "Maar ze hebben zich getoond. Ik ben tevreden."
 
Eli Iserbyt probeerde tot twee keer toe aan te vallen tussen kilometer 45 en 35 van de finish. Maar het peloton, onder leiding van Deceuninck-Quick-Step, controleerde. Ook Toon Vandebosch deed in volle finale nog een verdienstelijke poging, maar een sprint was onafwendbaar. Caleb Ewan haalde het van Bryan Coquard en Davide Ballerini. Ook Eli en Michael eindigden in dat eerste pelotonnetje. Laurens (gisteren in de aanval) en Toon iets verderop.
 
Gianni Meersman was tevreden. "Van de hele ploeg", vertelt hij. "Onze jongens zijn op niveau. Goed dat Eli het tot twee keer toe probeerde. Het is niet gelukt, maar voor hetzelfde geld krijgt hij een paar jongens mee en ontstaat een interessant groepje dat wegrijdt. Wie niet waagt, ...  Maar ik ben echt van iedereen content. Ook van onze jongeren Anton, Witse en Ryan. Witse reed vorig jaar nog de Ronde van Vlaams-Brabant. Nu de Ronde van België. Hij is nog maar tweedejaarsbelofte, hé."
 
4de in ploegenklassement
"Een beetje jammer dat het parcours vandaag iets te licht uitviel om de koninginnenrit te zijn. We wisten eigenlijk al een tijdje dat de eerste etappe (met aankomst in Maarkedal) de belangrijkste zou zijn voor het klassement. Maar dat geldt voor iedereen." Leuk extraatje: Pauwels Sauzen-Bingoal staat fraai vierde in het ploegenklassement. In een deelnemersveld met toch acht WorldTour-teams. Morgen wordt de slotetappe afgewerkt. Start in Turnhout, aankomst op de Koolmijnlaan in Beringen, dat we kennen van de plaatselijke Ethias Cross.
 

Uitslag:
1. Caleb Ewan
2. Bryan Coquard
3. Davide Ballerini
19. Eli Iserbyt - z.t.
28. Michael Vanthourenhout  - z.t.
52. Laurens Sweeck - op 23"
58. Toon Vandebosch - op 45"
80. Witse Meeussen - op 3'54"
85. Ryan Kamp - op 6'14"
127. Anton Ferdinande - op 11'47"

Klassement na etappe 4/5:
1. Remco Evenepoel
2. Yves Lampaert op 45"
3. Gianni Marchand op 53"
19. Eli Iserbyt op 1'50"
25. Laurens Sweeck op 2'06"
31. Michael Vanthourenhout op 3'04"
46. Toon Vandebosch op 8'51"
77. Witse Meeussen op 14'11"
96. Ryan Kamp op 19'09"
120. Anton Ferdinande op 24'21"

Foto: © Tim van Hengel