Eli knokt, maar strandt net naast podium in Otegem

Geen podiumplaats voor onze mannen in Otegem. Mathieu van der Poel haalde het van Tim Merlier en Gianni Vermeersch. Eli kwam ten val, knokte zich toch nog terug, maar viel net naast het podium. Kersvers Belgisch kampioen Laurens Sweeck eindigde net buiten de top tien. "Met buikpijn", grijnsde hij.

Nee, 24 uur na zijn demonstratie in Antwerpen had Laurens Sweeck het in Otegem niet gemakkelijk. Hij nestelde zich wel even in de kopgroep, maar na een val - samen met Eli notabene - zakte hij snel weg. Hij zou uiteindelijk elfde finishen. "Goh, ik heb hier al beter gereden", aldus Laurens achteraf. "De combinatie feesten en crossen gaat me duidelijk niet goed af. Het viel nochtans mee, hoor. Twee pintjes en een glas champgne. Meer heb ik niet gedronken. Maar ik at ook nog een frietje. Het zorgde dat ik rond halfkoers toch wat buikpijn kreeg..."

Hij kon er om lachen. "Ach, je wordt niet elke dag Belgisch kampioen.  Vanavond ga ik sowieso iets vroeger naar bed. Wat uitrusten. En morgen reis ik af naar Mallorca." Daar blijft Laurens twee weken. "Met tussendoor een over en weer-ticketje naar Bazel, van waaruit ik naar Nommay reis. Nog vijf dagen later keren we terug voor de slotmanche van de Wereldbeker en blijven we nog een paar dagen thuis vooraleer ik naar Dübendorf afreis."

Eli vierde
Onze beste vertegenwoordiger in Otegem was Eli Iserbyt. "Ik had goede benen", klonk het. "Heel goede zelfs. Veel betere dan gisteren in Antwerpen. Maar toen ik ten val kwam, verloor ik te veel tijd. Ik moest mijn stuur rechtzetten en mijn shifter was kapot.  Pas na de fietswissel geraakte ik opnieuw in het ritme. Ik wilde er daarna nog een erezaak van maken om op het podium te finishen. Er zijn niet veel wedstrijden in West-Vlaanderen. Ik wilde vooral mijn supporters niet ontgoochelen. Ik viel er jammer genoeg net naast."

Ook Eli gaat zich nu voorbereiden op het WK. "Al hoop ik ook nog in Nommay goed voor de dag te komen. Mathieu is er niet bij, daar in Frankrijk. En het is een parcours dat me ligt. Waarom niet proberen nog een WB-manche te winnen?"

Uitslag Elite heren:
1. Mathieu van der Poel
2. Tim Merlier op 40"
3. Gianni Vermeersch op 51"
4. Eli Iserbyt op 56"
11. Laurens Sweeck op 2'40"
13. Dieter Vanthourenhout op 4'17"
14. Diether Sweeck

Uitslag Elite dames:
1. Alicia Franck
2. Ellen Van Loy 16"
3. Anna Kay
19. Jolien Verschueren op 2 ronden