Eli plooit pas in finale Scheldecross tegen Van der Poel

Negen wedstrijden op rij bleven onze mannen ongeslagen. In Antwerpen maakte Mathieu van der Poel een einde aan de zegereeks, al drong Eli Iserbyt lang aan. Pas in volle finale nam de wereldkampioen definitief afstand. Eli werd fraai 2de, Laurens en Michael finishten als zesde en achtste. Onze kopman verstevigt zijn leidersplaats in de X2O Trofee.
 
De Scheldecross leek vroeg beslist. Mathieu van der Poel, in Antwerpen voor het eerst dit seizoen in het veld, nam snel het heft in handen. Eli klampte aan ("op zoek naar de bonificatieseconden"), maar in de tweede ronde moest hij toch even op adem komen en de wereldkampioen laten rijden. In een mum van tijd sprokkelde Van der Poel vijftien seconden. Over & out, denk je dan.
 
Maar anderhalve ronde verder werd het opnieuw spannend. Van der Poel kwam ten val op een van de zandstroken en de achterstand van Eli, bijgehaald door Quinten Hermans, was plots herleid tot een handvol seconden. Waarop Eli opnieuw afstand nam van Hermans en de kloof op VdP dichtte.
 
Vervolgens hield het duo het even windstil, waardoor Hermans, maar ook Michael, Laurens, Toon Aerts in Tom Pidcock vooraan aansloten.  Maar bij het begin van de tweede koershelft bleek toch dat Iserbyt en Van der Poel de twee betere waren. Opnieuw sloegen de twee, dit keer onder impuls van Eli, een kloof. Deze keer definitief. En in de voorlaatste ronde gebeurde ook het onvermijdelijke. Hoe taai en stug Eli zich ook toonde, helemaal terug in het wiel geraakte hij niet meer.
 

“Toen Mathieu in de tweede ronde wegreed, zag het ernaar uit dat hij een minuut op ons zou pakken, maar dat wilde ik niet laten gebeuren. Op de looppassages was hij toch nog niet helemaal top, een echte versnelling zat er ook nog niet in bij hem", aldus Eli achteraf. "Zelf deed ik het in het zand iets beter dan verwacht."

"Maar in de slotronde was het beste er vanaf. Vanaf toen ben ik toch een beetje aan Gavere gaan denken. Ik heb daar vorig jaar gewonnen, maar dit jaar wordt dat moeilijker. Met het natte weer zal het stoempen worden en verwacht ik vooral de grote motoren: Aerts, Laurens en ook misschien Michael. Hopelijk zijn we dan ook met iets meer vooraan dan vandaag."

Uitslag Heren:
1. Mathieu van der Poel
2. Eli Iserbyt op op 6"
3. Tom Pidcock op 27"
6. Laurens Sweeck op 51"
8. Michael Vanthourenhout op 1'09"
12. Ryan Kamp op 1'52"
13. Jelle Camps op 2'05"
19. Anton Ferdinande op 2'30"
25. Pim Ronhaar op 4'11"
27. Dieter Vanthourenhout op 4'19"

Foto's: ©Photopress.be