Eli triomfeert in Besançon na beklijvend duel met Toon Aerts

Bam! Vijf op acht voor Eli Iserbyt in de Wereldbeker en nu met grote voorsprong leider in het regelmatigheidscriterium. In de achtste manche, in het Franse Besançon, haalde onze Kuurnenaar het na een mooi duel van Toon Aerts. Michael Vanthourenhout werd vierde.

Al in de eerste ronde op het knappe parcours in Besançon werd duidelijk dat Eli en Toon Aerts boven de rest van het deelnemersveld uitstaken. De twee reden steeds verder weg van de concurrentie en zouden er een bijzonder pittig en beklijvend duel van maken.

De beslissing viel finaal in het laatste kwartier. Eerst nam Aerts een paar seconden voorsprong, maar hij verslikte zich in een glibberige bocht, ging onderuit en Eli nam opnieuw over. In de slotronde tot slot had Eli meer last dan hem lief was op een glibberige helling, maar hij slaagde er toch in zijn rivaal af te houden.

Zo pakte onze kopman zijn vijfde zege in acht wereldbekermanches en verstevigt hij zijn leidersplaats in het meest prestigieuze regelmatigheidscriterium. Hij heeft nu een bonus van maar liefst 79 punten op de nummer twee, Toon Aerts.

Verschillende tactiek
"Al bleven we lang samen, we hadden toch een verschillende tactiek", legde Eli de positiewissels uit. "Toon koos voor een vast hoog tempo, terwijl ik meer rekende op korte versnellingen. Ik liet hem zijn ding doen. Even plooide ik wat, maar hij ging in de fout en daarna was het beste er toch af, had ik de indruk."

Ook bemoedigend was de vierde plaats van Michael. En zonder pech zat er wellicht zelfs een podiumplaats in, amper een week na zijn ziekte. "Ik ben tevreden", reageerde Michael. "Ja, er zat meer in. In de openingsronde ging ik in de fout op het schuine kantje en daarna had ik nog af te rekenen met kettingproblemen."

Ook Toon en Laurens eindigden in de top tien, al kende vooral Lau weer zijn pechmomentjes. Hij verloor kostbare tijd door een noodzakelijke schoenwissel en in de slotronde kwam hij nog ten val.

Uitslag mannen Besançon (50 dlnrs):
1. Eli Iserbyt
2. Toon Aerts op 10"
3. Pim Ronhaar op 1'44"
4. Michael Vanthourenhout op 1'57"
8. Toon Vandebosch op 2'31"
10. Laurens Sweeck op 2'42"
12. Ryan Kamp op 2'44"

Klassement Wereldbeker na 8 wedstrijden:
1. Eli Iserbyt - 285 punten
2. Toon Aerts - 206
3. Lars van der Haar - 175
5. Michael Vanthourenhout - 173
7. Toon Vandebosch - 116
8. Laurens Sweeck - 110
11. Ryan Kamp - 103
19. Anton Ferdinande - 50
44. Witse Meeussen - 7
51. Lorenzo Masciarelli - 3

Foto's: © Photopress