Eli wint in Merksplas na boeiende finale, Laurens derde

En dat is tien! Na alweer een spannende wedstrijd heeft Eli Iserbyt in Merksplas zijn derde Superprestigemanche op rij gewonnen. In de voorlaatste ronde reed hij weg uit een kopgroep van vijf waar ook Laurens deel van uitmaakte.

Ryan was onze sterke man in de openingsfase. De Europese beloftenkampioen zorgde voor een hoog tempo, terwijl Laurens, Eli en in eerst instantie ook Toon zich in de top tien van het lange lint nestelden. Al snel onstonden toch wat scheurtjes en nog voor halfkoers kregen we een kopgroep van zes. Ryan moest op dat moment - net als Toon - de rol lossen.

Wel voorin: Toon Aerts, Quinten Hermans, Lars van der Haar en onze twee kopmannen Eli en Laurens. Europees kampioen Van der Haar speelde - na een matige openingsronde - veel accordeon, maar de vier anderen koersten aanvallend. Ook Laurens en Eli lieten zich daarbij zeker niet onbetuigd.

De beslissing viel in de voorlaatste ronde, toen Eli all-in ging. Alleen Toon Aerts slaagde er nog in aan te klampen. Eli werd nog even afgeremd door een valpartij, maar hij herpakte zich razendsnel, stoomde opnieuw voorbij de Kempenaar en zette iedereen verder onder druk. Met succes, al was de voorsprong nooit groter dan een handvol seconden. Quinten Hermans deed er in de slotronde nog alles aan om terug te keren, maar Eli hield zijn inspanning knap vol, goed voor zijn tiende overwinning van het seizoen.

Laurens - die in de slotronde letterlijk in het wiel van Hermans was gekropen - werd fraai derde. Toon viel net buiten de top tien, Ryan moest jammer genoeg de wedstijd verlaten nadat hij door een concullega werd aangereden. Gelukkig viel de schade mee en kan hij zondag gewoon van start in Koksijde.

"Ik heb me vandaag zeker niet gespaard in functie van Koksijde", gaf Eli achteraf mee. "Het werd een hard koers waarin het even duurde voor ik het juiste ritme te pakken had. Bij die val wist ik dat ik niet mocht stilvallen. Zeker toen ik merkte dat Toon Aerts zijn beste pijlen verschoten had. Ik heb toen de juiste beslissing genomen, denk ik."

Laurens had vrede met zijn derde plaats. "Natuurlijk win je liever, maar ik onthoud vandaag vooral dat we voorin aan elkaar gewaagd waren en ik er kortbij was. Dat goede gevoel neem ik mee naar Koksijde."

Uitslag Merksplas mannen elite (57 dlnrs):
1. Eli Iserbyt
2. Quinten Hermans op 2"
3. Laurens Sweeck op 5"
11. Toon Vandebosch op 2'11"
36. Lorenzo Masciarelli op 1 ronde
DNR: Ryan Kamp

Tussenstand Superprestige na 4 manches:
1. Eli Iserbyt - 58 punten
2. Quinten Hermans - 55
3. Toon Aerts - 54
5. Laurens Sweeck - 45
6. Toon Vandebosch - 34
17. Ryan Kamp - 9

Foto's: © Photopress.be