Fem imponeert en wint in de sneeuw van Val di Sole, Denise vijfde

Fem van Empel heeft op haar 19de haar eerste overwinning in de Wereldbeker op zak. In de sneeuw van Val di Sole reed ze van start tot finish aan de leiding en hield in volle finale een opzittende Marianne Vos af. Denise Betsema werd vijfde.

Fem startte daar in de Dolomieten met een bang hartje. Tijdens de verkenning op zaterdag had ze niet het beste gevoel op het ondergesneeuwde parcours. Maar dat gevoel verdween snel, een keer de wedstrijd op gang was geschoten. Onze beloftenwereldkampioene dook met lef de vallei van Vermiglio in en zette de concurrentie meteen onder druk.

Denise had het in de beginfase iets moeilijker, maar ook zij kwam nog in de openingsronde opzetten en stoomde door naar plek twee, niet eens zo ver acher Fem. Pauwels Sauzen-Bingoal kleurde zo deze unieke Wereldbeker in de Italiaanse Alpen.

Denise: "Geen goed gevoel"
Maar Denise kon haar inspanning helaas niet doortrekken tot in de finale. "Ik had al heel snel door dat ik geen superbenen had. De eerste paar ronden fietste ik daar nog doorheen, maar naarmate de wedstijd vorderde, maakte ik steeds meer fouten. Ik had het gevoel dat ik meer achteruit dan vooruit reed. Zowel technisch als fysiek was ik vandaag gewoon niet top. Het was de optelsom van beiden en zo werd het een moeilijke koers."

Onze Texelse zowel Marianne Vos, Maghalie Rochette en Eva Lechner laten voorgaan. Ze finishte vijfde. Vos maakte overigens indruk, zette haar comeback voort en belandde in de slotfase zowaar zelfs in het spoor van Fem, die drie kwartier lang een eind voor de concurrentie had uitgefietst.

"Ook omdat ik had gehoopt op vier rondjes in plaats van vijf", kon Fem er achteraf om lachen. Het bleken er uiteindelijk vijf, waarna ik mentaal toch even moest schakelen. Toch maakte ik steeds meer foutjes, maar ik ben alles blijven geven. Toen Marianne alsnog kwam aansluiten, besloot ik op mijn sprint te mikken. Tot... Marianne mij in de voorlaatste bocht voorbij snelde, maar zowaar achter een paaltje bleef hangen en ook mij ophield."

Fem: "Onwaarschijnlijk trots"
Fem baalde maar bleef wel koelbloedig, wachtte netjes tot Marianne Vos weer rechtstond en slaagde er dan toch voor Vos opnieuw op de fiets te springen en het in de laatste honderdvijftig meter knap af te maken. En of ze daar blij mee was.

"Mijn eerste profzege en meteen een Wereldbeker. Ik ben onwaarschijnlijk trots", glimde ze. "Na een moeilijke start van het seizoen door een paar kleine kwaaltjes, ging het de voorbije weken steeds beter. En nu dit. Dat geeft een fantastisch gevoel."

Ook Denise genoot mee van de de zege van haar jonge ploeggenote. "Zelf kwam ik hier met een ander doel. De leiderstrui in de Wereldbeker terugnemen, bijvoorbeeld. Dat is helaas niet gelukt, maar ik ben uiteraard blij met de zege van Fem. Dit is een mooie overwinnning voor de ploeg. En voor mij komen er volgend weekend (Rucphen en Namen, red) nieuwe kansen."

Uitslag vrouwen Val di Sole: 
1. Fem van Empel
2. Marianne Vos op 6"
3. Maghalie Rochette op 11"
5. Denise Betsema op 45"

Stand Wereldbeker na 9 van de 15 manches:
1. Lucinda Brand -  252 punten
2. Denise Betsema - 244
3. Puck Pieterse - 199
4. Fem van Empel - 173

Foto's: © Photopress.be