Goud en zilver voor Eli en Michael op EK Rosmalen!

Eli Iserbyt bezorgde Pauwels Sauzen-Bingoal, na Ryan Kamp eerder bij de beloften, een tweede Europese titel. Dit na een knap staaltje ploegwerk. Michael Vanthourenhout pakte het zilver en alleen pech hield Laurens Sweeck van het podium. De Belgische kampioen werd vierde.   

De openingsfase van Eli was nochtans niet foutloos. Na een kleine uitschuiver verloor hij wat terrein en dat was meteen het sein voor Toon Aerts om het gaspedaal diep in te duwen. Aerts kreeg Michael mee in zijn spoor. "De voorbije weken miste ik een paar keer de start", vertelde Michael achteraf. "Een van mijn eerste opdrachten vandaag was deze keer wel goed weg te zijn. Dat lukte."

Maar Eli was nooit ver weg en in een mum van tijd zetten hij de scheve situatie recht en sloot vooraan aan. "Het gaf me een vertrouwensboost", reageerde Eli. "Dat ik zo snel weer vooraan kon aansluiten, betekende dat ik over goede benen beschikte." Waarop Eli twee ronden later zelf het initiatief nam en het tempo opdreef. Aerts had wat op zijn adem getrapt, alleen Michael was bij machte om zijn gouwgenoot te volgen. De twee verstonden elkaar uiteraard wonderwel en sloegen samen een mooie kloof.

Laurens als 'waakhond'
De enige bedreiging bleek nog de uit de achtergrond teruggekeerde Lars van der Haar. Maar die kreeg Laurens mee als 'waakhond'. "Ideaal scenario", aldus de Belgische kampioen. "Het was vooral niet aan mij om mee te werken met Lars. Ik kon de benen sparen en zag al een compleet Pauwels Sauzen-Bingoal-podium voor mij."

Maar dat was zonder Dame Fortuna gerekend. Laurens kampte met een kettingprobleem en moest van fiets wisselen. Van der Haar verdween uit het zicht en op het snelle parcours in het 'Autotron' dicht je niet zomaar een kloof van zeven, acht seconden; Laurens behield wel knap zijn vierde plaats. 

Vooraan stoomden Eli en Michael door. Pas bij het ingaan van de voorlaatste ronde, nam Eli afscheid van zijn buddy. "Lars bleef druk zetten achter ons, dus mochten we niet langer twijfelen. Michael gaf echter aan dat het iets te snel ging." Eli snelde naar zijn eerste kampioenentrui als prof, Michael slaagde er in die slotronde zelf nog in om Van der Haar af te houden. 

Michael: "Eli verdiende kampioen"
Met die tweede plaats was Michael tevreden. "Ik reed een volle ronde op kop. Toen voelde ik al dat Eli de betere was. Maar het is geen schande om van hem te verliezen. Hij is de verdiende Europese kampioen. Zeker als je het eerste deel van dit seizoen bekijkt."

Teammanager Jurgen Mettepenningen en onze coaches glunderden. Maar eigenlijk vatte Laurens het ook perfect samen. "Ik denk dat we in deze elitewedstrijd bijna het maximale eruit hebben gehaald. Als ploeg hebben we het gewoon fantastisch gedaan."

Uitslag EK profs:
1. Eli Iserbyt
2. Michael Vanthourenhout op 16"
3. Lars van der Haar 22"
4. Laurens Sweeck 41"

Foto's: ©Photopress.be