Grandioos! Michael verlengt Europese titel in Pontchâteau!

Een extra jaar in de Europese sterrentrui! Michael Vanthourenhout verlengde zondag in het Franse Pontchâteau zijn Europese titel met een indrukwekkende solo. Eli Iserbyt, de perfecte ploegmaat, vierde na de finish mee.

Omdat ziekteperikelen in de periode rond de trip naar de VS roet in zijn prestaties hadden gegooid, kon Michael Vanthourenhout in de underdogrol naar Pontchâteau afzakken. Al was daar uiteindelijk weinig van te merken, want al na tien minuten koers reed de uittredende kampioen alleen op kop. Land- en ploeggenoot Eli Iserbyt had handig een gaatje laten vallen, stopte in de ronden nadien voorbeeldig af, tot hij zelf werd teruggeslagen door een lekke band. Michael op zijn beurt had zo’n sterke benen en zo’n foutloze techniek dat hij ondanks de zware omstandigheden zijn voorsprong van om en bij de twintig seconden wist te verdedigen tot de streep. Een sterke Ryan Kamp werd vanuit de achtergrond vijfde, Eli nog zesde.

Michael was de enige van onze renners die op het EK-podium eindigde. Leonie Bentveld kwam ondanks een offday ook in de buurt van de top drie bij de vrouwen onder de 23 jaar, maar moest uiteindelijk met de vierde plek tevreden zijn. Beloften Yorben Lauryssen (negende) en Yordi Corsus (elfde) eindigden net als juniores Shanyl De Schoesitter (elfde) en Naud De Clercq (18de) van Starbikes - Bert Containers op een ereplaats. Denise Betsema kwam niet aan de start: zij schrapte de reis naar Frankrijk om zich na haar zware crash van afgelopen zomer verder te focussen op haar trainingen en haar revalidatie.

Uitslagen EK Pontchâteau (Fra):

Mannen elite:
1. Michael Vanthourenhout
2. Cameron Mason (GBr) op 0'07"
3. Lars van der Haar (Ned) 0'19"
5. Ryan Kamp (Ned) 0'44"
6. Eli Iserbyt 0'58"

Vrouwen U23:
1. Zoe Backstedt (GBr)
2. Marie Schreiber (Lux) op 0'34"
3. Kristyna Zemanova (Tsj) 1'11"
4. Leonie Bentveld (Ned) 1'39"

Mannen U23:
1. Jente Michels
2. Emiel Verstrynge op 0'25"
3. Rémi Lelandais (Fra) 0'44"
9. Yorben Lauryssen 1'49"
11. Yordi Corsus 2'11"

(foto’s Photopress.be)