Hamme: jarige Denise tweede, Fem vijfde

Ceylin del Carmen Alvarado was in Hamme een maatje te sterk, maar met haar tweede plek loopt Denise Betsema weer wat tijd in op X2O-leidster Lucinda Brand. Fem van Empel bevestigde nog maar eens met een vijfde plek.

Denise nam de kopstart op het licht hertekende parcours in Domein Meulebroek, ook een beetje de thuisbasis van ons team. Minder goed verging het Fem en Laura.  "Ik had al niet zo'n super start", vertelde Fem achteraf. "Ik stond in het midden van het pak en geraakte ingesloten. En bij het eerste stukje dat we moeten lopen, viel Aniek (Van Alphen, red) voor mij en stond ik stil."
 
Laura geraakte niet meer in haar ritme en verliet de wedstrijd, Fem slaagde er wel in om zich terug in de koers te knokken en duelleerde lange tijd met Lucinda Brand voor een mooie ereplaats. "Het rondje lag mij wel. Toen Lucinda na pech vanuit de achtergrond terugkwam, ben ik in haar tempo meegegaan. In de laatste ronde maakte ik echter nog een foutje en verloor wat terrein, maar in de sprint kon ik Annemarie Worst en Sanne Cant wel afhouden. Mooi dat die topvijfplaats gelukt is." Fem blijft zesde in de stand van de X2O Trofee.
 
Denise overkop
Voorin reed Ceylin del Carmen Alvarado vrij snel weg van Manon Bakker en Denise. Weliswaar nadat ze ten val was gekomen. "Een foutje was op deze glibbeirge omloop is snel gemaakt", deed Denise haar verhaal. "Ook ik ontsnapte er inderdaad niet aan. Ik ging over de kop. Stuur scheef, ketting even eraf. Daarmee verlies je vele seconden." Denise verzeilde in zesde positie, maar schoof toch snel weer op, al was Avarado toen al weggereden.
 
"Ik ben vooral blij dat ik toch nog kon meedoen voor het podium en nog tweede werd." Daarvoor moest ze wel voorbij de jonge Manon Bakker, wat in de finale lukte. Belangrijker: Denise deed 25 seconden beter dan Lucinda Brand (4de) en nadert zo tot op 38 tellen in de tussenstand van de X20 Trofee, met nog twee manches te gaan. Dat ze nog vol voor de eindzege gaat, vertelt ze.
 
"Ja, natuurlijk. Ik heb in Hulst (Wereldbeker, red) laten zien dat ik in staat ben om met een mooie voorsprong te winnen. Waarom zou dat niet nog eens kunnen? Ik denk dat alles nog kan en ik ga er zeker voor. Ik voel me trouwens nog steeds goed." 
 

Uitslag vrouwen:
1. Ceylin del Carmen Alvarado
2. Denise Betsema op 19"
3. Manon Bakker op 25"
5. Fem van Empel op 51"
Dnf: Laura Verdonschot

Foto's: ©photopress