Hulst: Denise doorbreekt hegemonie Brand in Wereldbeker

Knappe zege van Denise Betsema in de vierde manche van de Wereldbeker. In Hulst domineerde onze kopvrouw van start tot finish en doorbrak zo de hegemonie van Lucinda Brand. Ook Fem en Laura zetten een verdienstelijke prestatie neer en werden respectievelijk 10de en 16de.
 
Sanne Cant dook als eerste de weiden aan de Westerschelde in, maar Denise nam gezwind over. Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado, Marianne Vos en Manon Bakker volgden. Wereldbekerleidster Denise Brand kende in Hulst een iets mindere start en was op achtervolgen aangewezen.
 
In het begin van de tweede ronde bleek Denise op sommige stroken de betere van haar concurrentes en slaagde erin een kloofje te slaan. Ook achter haar viel alles uiteen en was het snel elk voor zich. Op die manier liep onze Texelse op anderhalve ronde tijd een halve minuut weg van Alvarado en co.
 
Intussen sloot Brand aan bij de eerste achtervolgsters en nam resoluut het heft in handen, maar tegen een door de modder dartelende Denise was in Perkpolder geen kruit gewassen. Meer zelfs, bij het ingaan van de slotronde was haar bonus opgelopen tot 40 seconden. 
 
Eilandgevoel
In de achtergrond knokten Fem en Laura voor de verdere ereplaatsen. Fem kende een matige start en moest vanuit pakweg 20ste positie terugknokken. Ze haalde finaal nog net de top tien na een knappe inhaalrace. Laura reed een regelmatige koers, die haar uiteindelijk een 15de plaats opleverde.  
 
Voorin was niemand in staat Denise een strobreed in de weg te leggen. In de slotronde kon ze zich beperken tot foutloos blijven en... genieten van haar eerste wereldbekerzege in twee jaar tijd. "Ik was al blij met alle resultaten deze winter, maar dit steekt er toch wel bovenuit", klonk het na afloop met blinkende oogjes.
 
"Ik voelde me op dit parcours meteen in mijn element. Ik had echt een eilandgevoel. De korte steile klimmetjes, het water, de wind. Alsof ik een thuiscross aan het rijden was. Dit zijn echt dezelfde omstandigheden als op Texel. En daarnaast is de conditie gewoon ook heel goed natuurlijk. En gelukkig had ik mij iets warmer ingeduffeld dan vorige week in Dendermonde. Daar kreeg ik het heel koud en daar heb ik toch iets uit geleerd."
 
Fem was tevreden van haar wedstrijd, maar er had naar eigen zeggen een beter resultaat ingezeten. "Bij de start zette er echter eentje haar ellebogen. En ik moest al vanop rij vier vertrekken. Uiteindelijk mag ik dan nog blij zijn met die toptienplaats, maar er zat zeker meer in."
 
Uitslag WB Hulst:
1. Denise Betsema
2. Lucinda Brand op 1'02"
3. Ceylin del Carmen Alvarado op 1'06"
10. Fem van Empel op 2'50"
15. Laura Verdonschot op 3'58"

Foto's: ©Photopress.be