Koksijde: Laurens op podium, Eli blijft leider

Mathieu van der Poel dartelt. In het Koksijdse zand stond absoluut geen maat op de wereldkampioen. Maar evenveel respect voor Laurens, die VdP het dichtst benaderde en als tweede werd afgevlagd. Eli kende een mindere dag, maar knokte wel hard om zijn leidersplaats in de Wereldbeker te verdedigen Met succes!
 
Mathieu van der Poel werd in de eerste bocht van de Duinencross opgehouden bij een valpartij waarbij ook Daan Soete betrokken was. Het sein om vooraan het tempo zo hoog mogelijk te houden. Ook Laurens en Eli deden daarbij hun stinkende best. Maar het mocht niet baten. Van der Poel verkeerde in een superdag en snelde in minder dan een ronde tijd naar de kop van de koers. 
 

Laurens had het snel door. "Ik had hem niet zo snel opnieuw voorin verwacht, nee. Maar dan weet je meteen ook dat hij goede benen heeft. Zelf was ik ook niet slecht, maar ik had geen superdag. De wijzigingen aan de omloop waren ook niet echt in mijn voordeel, vind ik. Het was iets minder in het zand rijden dan we gewend zijn in Koksijde."

Van der Poel trok er snel alleen op uit. Laurens besloot om op de tweede plaats te focussen en nestelde zich in een groepje met onder meer Toon Aerts, Corné van Kessel, Lars van der Haar en Quinten Hermans. Eli zakte beetje bij beetje verder weg en zou uiteindelijk als 13de finishen. Ontgoocheld, ook al behoudt hij zijn leidersplaats in de Wereldbeker.
 
"Ik denk dat ik momenteel even over mijn hoogtepunt ben", vertelde Eli op de persconferentie achteraf. "Na de DVV Trofee van volgende zaterdag in Kortrijk vertrek ik op stage. De batterijen opnieuw opladen om mij niveau richting de kerstperiode opnieuw op te krikken."
 
Voorin doseerde Laurens perfect en in de finale vocht hij een duel met Toon Aerts uit voor de dichtste ereplaats. Een duel dat onze zandspecialist vlotjes naar zijn hand kon zetten.  Michael Vanthourenhout, net als Eli geen echte zandkliever, reed een sterke tweede koershelft, wat resulteerde in een achtste plaats. Diether Sweeck, Daan Soete - na een inhaalrace -  en Dieter Vanthourenhout werden 15de, 16de en 17de. Jens Adams  22ste.
 
Uitslag elite heren Koksijde: 
1. Mathieu van der Poel
2. Laurens Sweeck op 25"
3. Toon Aerts op 35"
8. Michael Vanthourenhout op 1'19"
13. Eli Iserbyt op 1'49"
15. Diether Sweeck op 2'
16. Daan Soete op 2'06"
17. Dieter Vanthourenhout op 2'24"
22. Jens Adams op 3'48"