Koppenberg: 10de podiumplaats van het seizoen voor Denise

In Overijse viel Denise Betsema voor het eerst sinds eind januari naast het podium. 24 uur later zette ze meteen orde op zaken met een tiende podiumplaats van het seizoen. Ze werd tweede, na de Amerikaanse Clara Honsinger. Fem van Empel werd fraai achtste.
 
Na een prima start schoof Denise in de openingsronde door naar de kop van de koers. Kata Blanka Vas, Clara Honsinger en Yara Kastelijn volgden in haar spoor. Tot - rond halfkoers - een eerste kloofje viel. Dankzij een prima beklimming van de Koppenberg reed Honsinger weg van haar drie kompanen. 
 
Maar dat was zonder 'taaie' Denise gerekend, die technisch beter oogde dan de Amerikaanse en weer kwam aansluiten. Met z'n tweeën zorgden ze voor een boeiende finale. Bij het ingaan van de slotronde liep Honsinger toch weer weg van Bets, maar meer dan een handvol seconden kreeg ze niet.
 
De volledige laatste ronde leek het alsof de Amerikaanse zomaar te grijpen was. Het verschil schommelde minutenlang tussen de zeven en de drie seconden. Maar finaal hield Honsinger toch knap stand. Denise werd tweede, terwijl ook Kata Blanka Vas mee op het podium mocht. 
 
Eerbetoon
"Jammer", zuchtte Denise achteraf. "Ik had hier graag gewonnen als eerbetoon aan Jolien Verschueren, die een tijdlang mijn ploeggenote was bij Pauwels Sauzen-Bingoal. Maar eerlijk is eerlijk: Honsinger klom beter dan mij en is dan ook verdiend de winnares."
 
Ook knap, de achtste plaats van Fem van Empel, onze youngster. En toch was ze daar niet helemaal tevreden mee. "Gisteren in Overijse kende ik pech in de wisselzone, waar ik opgehouden werd. Ik was vandaag uit op revanche en mikte op een topvijfplaats", vertelde ze achteraf. "Ik startte ook goed, al miste ik wat grip op de kasseien. Ik besliste daarna om mijn eigen tempo te rijden, kwestie van mezelf niet op te blazen."
 
Fem: "Wil hier ooit winnen"
"Ik hield goed stand tussen vrouwen als Annemarie Worst en Ceylin del Carmen Alvarado, maar helaas volstond dat niet voor een topvijfplaats." De Koppenbergcross is overigens een van Fems favoriete omlopen. "Ooit hoop ik hier met de kassei naar huis te gaan. Vandaar dat ik vandaag ook gestart ben, ondanks de zware Druivencross van gisteren. Maar in functie van de toekomst wilde ik wilde die ervaring niet laten liggen."
 

Uitslag vrouwen (50 dlnrs):
1. Clara Honsinger
2. Denise Betsema op 11"
3. Kata Blanka Vas op 35"
8. Fem van Empel op 3'19"

Foto's: © Photopress