Laurens (2) en Diether (5) Sweeck doen hun ding in Niel

Heel veel geschiedenis, een dun laagje modder, vlakke weides en een gladde dijk: de ingrediënten voor de Jaarmarktcross van Niel daags na het EK. Tweelingbroers Laurens en Diether Sweeck konden er helemaal hun ding doen.

Door de slopende reis van Italië naar Niel – goed voor 1200 km en een bijzonder korte nacht voor zowel renners als personeel – had een deel van onze ploeg de wedstrijd voor de Rectavit Series in Niel niet ingepland. Onze delegatie die er wel was, was echter ruim voldoende om er een mooie Jaarmarktcross van te maken. En dat gebeurde ook: achter de rug van een deze keer ongenaakbare Mathieu van der Poel kaapte Laurens Sweeck na een mindere beginfase toch nog met verve plek 2 weg.

“Ik denk dat dit vandaag het hoogst haalbare was”, gaf Laurens eerlijk toe. “Ik was slecht weg en had ook niet het gevoel helemaal gerecupereerd te zijn van gisteren. Ik had een beetje tijd nodig. Toen Mathieu versnelde, viel de koers toch in zijn plooi: ik kwam er alleen achter te zitten, bleef mijn eigen tempo rijden, en ben blij dat dat voldoende was voor die tweede plaats. Twee podiumplekken dit weekend, dat is een mooie opsteker. Ik ga tevreden – en moe – naar huis.”

De fietsen van Laurens van Silvelle naar Niel krijgen, dat vroeg een stevige inspanning van onze mecanicien Bart: “Dankuwel aan iedereen die ervoor heeft gezorgd dat alles hier geraakte. Voor mij was het een korte nacht, maar voor die mensen nog meer.”

Broer Diether op vijf

De rest van de ploeg deed het ook prima: in een achtervolgende groep die streed voor plek vier haalden Diether Sweeck en Jens Adams plaatsen vijf en zes binnen. Yannick Peeters (zondag al tweede in een Britse cross, toen voor de neus van Jelle Camps) sloot de top tien af. Victor Vandebosch toonde waar het in de sport allemaal om draait: blijven strijden. Na een val in de start moest hij als laatste verder met ruime achterstand op nummer voorlaatst. Uiteindelijk finishte hij als 25ste van de 52 deelnemers.

De vijfde plek van Diether was meteen ook het bewijs dat het de goede richting uitgaat met de rugproblemen die hem wekenlang afremden: “Al had ik ook in Ruddervoorde en in Spanje al goed gereden. De rugproblemen kwamen vooral door overcompensatie voor een knieprobleem, een gevolg van een val tijdens de crossen in Amerika. Sinds die knie terug in orde is, is de rest dat ook. Je ziet het aan mijn uitslagen: het komt er nu terug uit. Echt in de strijd zitten, ook de laatste ‘toeren’, dat is echt plezant.”

Bij de vrouwen viel Jolien Verschueren spectaculair. Gelukkig kwam onze dappere Oost-Vlaamse met de schrik vrij.

(foto's Photopress.be)