Laurens doet teller stoppen op 21 tv-overwinningen!

Beter kon het veldritseizoen 2019-2020 niet voor ons eindigen. In de Sluitingsprijs in Oostmalle zorgde Laurens Sweeck voor onze 21ste overwinning in een tv-cross. Michael Vanthourenhout mocht ook het podium op.

Traditioneel zorgt een lentezonnetje voor een symbolisch seizoenseinde, ginds op het vliegveld van Oostmalle. Maar deze keer verzoop het Kempische zand net niet in een zondvloed. Het maakte Laurens Sweeck weinig uit: in een eerste fase reed onze Belgische kampioen de longen uit het lijf om samen met Michael Vanthourenhout de kloof te dichten op de ontsnapte Toon Aerts.

Toen die missie was gelukt, probeerden we Michael te lanceren naar de zege. Maar hij bleek net niet sterk genoeg, en ‘de Lau’ maakte op hetzelfde moment een foutje, waardoor hij het ploegenspel niet helemaal kon spelen. Toen de actie van onze West-Vlaming was geneutraliseerd door Aerts, was het aan onze Belgische kampioen om de volgende fusee te lanceren. En die trof raak: Laurens soleerde naar de zege.

 “Jammer van het foutje dat ik maakte toen Michael op kop reed. Ik kon hem net niet genoeg helpen naar een overwinning. Net toen had ik ook een beetje een moeilijk moment, omdat ik de ronden voordien het werk gedaan”, analyseerde Laurens zijn cross. “Het overwicht dat we met de ploeg toch een beetje hadden, hebben we aan het eind toch nog kunnen uitspelen. Mooi om zo het seizoen te kunnen eindigen, maar het was al heel goed geweest. Voor zo’n seizoen had ik vooraf volop getekend.”

Voor Michael werd het voor de tweede dag op rij net niet. “Ik voelde bij mijn aanval dat er net niet genoeg op zat om weg te blijven”, was hij eerlijk. “En toen we de laatste ronde op kop in gingen, kwam Toon er nog voorbij aan de binnenkant. Anders had Laurens ook wel zeker het gaatje laten vallen. Toch ben ik content: Oostmalle is normaal een parcours waar ik niet goed presteer. Maar deze keer regende het, hé (lacht). Mijn negende podium, terwijl het deze winter nochtans geen vanzelfsprekend seizoen was om top drie te rijden.”

Eli Iserbyt, stram na de val in Leuven, kon na een topseizoen geen hoofdrol opeisen in Oostmalle. Wel knap: plaats zeven voor Daan Soete (in zijn laatste cross voor onze ploeg), plekken 11 en 15 van beloften Ryan Kamp en Jarno Bellens (na afloop gehuldigd op het U23-podium) en de zwier waarmee Victor Vandebosch zijn fiets na afloop letterlijk en figuurlijk aan de haak hing. Zijn carrière zit erop.

Uitslag mannen-elite Oostmalle:

1. Laurens Sweeck in 1u01:13
3. Michael Vanthourenhout op 0:14
7. Daan Soete 0:47
11. Ryan Kamp 1:40
15. Jarno Bellens 2:01
23. Victor Vandebosch 3:05
26. Yannick Peeters 3:29
29. Dieter Vanthourenhout 3:33
30. Eli Iserbyt
31. Toon Vandebosch 3:41
37. Anton Ferdinande 4:29

(foto's Photopress.be)